Ekonomi

Memur-Sen'den kamuda personel alımı kısıtlamasına tepki

14 Mayıs 2024 10:12

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu istihdamının sadece emeklilerle sınırlı kalmasını doğru bulmadıklarını belirterek, "Kamuda personel fazlalığı değil, eksikliği var. Tasarruf önceliği israfın önlenmesi olmalı. Ancak emek ve alın teri, israf değildir. Emek tasarrufa konu edilemez" dedi.

Kamuda tasarruf paketi dün açıklandı. Alınan tedbirleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek duyurdu. Tasarruf paketiyle birlikte az kaynakla etkin projeler yapılması ve 100 milyar liralık tasarruf sağlanması hedefleniyor. Pakete göre, yeni dönemde kamuya personel alımına kısıtlama getirilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Kamuda yeni personel istihdamı üç yıl boyunca emekli olanlarla sınırlandırılacak." ifadesini kullandı. 

TIKLAYIN - Kamuda tasarruf paketi açıklandı: Yeni araç alma ve kiralama yok, memur alımı sınırlandı, çift maaşa üst sınır geldi!

Personel alımına 3 yıl kısıtlama

Söz konusu karara memur temsilcisi Memur-Sen'den tepki geldi. Kamuda gereksiz harcamaların kısılması ve israfın önlenmesini desteklediklerini belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, personel istihdamı ve toplu sözleşme hükümlerinin kısıtlamasının söz konusu olmaması gerektiğini belirtti.

Mynet'ten Sinem Eryılmaz'a konuşan Yalçın kamu istihdamının emekli olanlarla sınırlı kalmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Yalçın, "Kamuda eğitimden sağlığa, tarımdan enerjiye, ulaşımdan diğer alanlarda üstlenilen önemli hizmetlere baktığımızda kamunun birçok alanında personel fazlalığı değil personel eksikliği var. Tasarrufta öncelik israfın önlenmesi olmalıdır. Ama emek ve alın teri, israf değildir. Emek bu anlamda tasarrufa konu edilemez” dedi.

Kamuda görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bağın koptuğunu belirten Yalçın, "Bu sebeple istihdamda asli kriter hizmet sunumunda kalite ve nitelik olmalı ve bunu sağlanmak için yapılması gereken gerçek personel ihtiyacı gözden kaçırılmamalıdır. Üstelik enflasyonun etkileri göz önünde bulundurulduğunda emekli olmak isteyecek kamu görevlisi sayısının azlığı ile birlikte, 3 yıl boyunca yeni atama yapılmaması durumunda oluşacak mağduriyet ve mağduriyetten etkilenecek kitlenin büyüyeceği muhakkak göz önünde bulundurularak alınan karar yeniden değerlendirilmelidir.

Görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bağ büyük oranda koptu. Kamu görevlileri emekli olmamayı, emekli olan kamu görevlileri de göreve geri dönmeyi istiyor. Böyle bir ortamda emekli olan kadar personel istihdam edeceğiz söylemi gerek atama bekleyen gerekse de üniversitelerden mezun olacak evlatlarımız için hayal kırıklığı içeriyor." ifadelerini kullandı.

"Nüfus artıyor kamu hizmeti ihtiyacı artıyor"

Son olarak geçtiğimiz günlerde öğretmenler için 20 bin atama açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararına ilişkin de konuşan Yalçın, “Geçtiğimiz günlerde öğretmen atamalarına ilişkin açıklamalarda bulunduk. Öğretmen ihtiyacı ve öğretmen istihdamı arasındaki çelişkiyi göz önünde bulundurarak bir şey ifade etmek istiyorum. Eğitim hizmetimizin kalitesi gerek öğrenci sayısına gerekse de öğretmenlerimizin sayısına bağlıdır. Nüfus artıyor, kamu hizmeti ihtiyacı artıyor, kamunun hizmet etmesi gerektiği alanlar artıyor” dedi.

TIKLAYIN - Gazeteler kamuda tasarruf paketini manşetlerinde nasıl gördü?

TIKLAYIN - Yeni araç alımını durdurmadan, yurt dışı gezilerine kamuda tasarruf paketinde neler var?