Ekonomi

Memur-Sen'den hükûmetin ikinci zam teklifine tepki: Hayretle karşılıyoruz, doğru düzgün bir teklifle gelinmeli

Kamu işvereni, 2024 yılı teklifini birer puan artırmış, 2025 teklifini ise değiştirmemişti

17 Ağustos 2023 14:43

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükûmetin memur ve memur emeklilerine ikinci zam teklifine tepki göstererek, "Bu tekliflerin gözden geçirilmesi, bize doğru düzgün bir teklifle gelinmesi gerektiğini ifade ediyoruz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin ikinci zam teklifini açıklamıştı. Kamu işvereni 2024 yılı için teklifini birer puan artırarak ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam önermişti.

2025 zam teklifi ise değişmeyerek ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 olmuştu.

Yalçın, toplantı sonrası yaptığı açıklamada yeni teklife tepki göstererek, "Öncelikle hayretlerimi ifade ediyorum. Merkez Bankası’nın 2024 enflasyon hedefi yüzde 33 olarak ortada dururken tekliflerin 23’lü, 25’li rakamlarda geziyor olması anlaşılabilir değil. Masanın iyimser olan tek tarafı sosyal haklara ilişkin de cümle kurulmuş olması" diye konuştu.

Memur-Sen'in refah payı talebinin görmezden gelindiğini, kira katkısına dair taleplerinin konuşulmadığını belirten Yalçın, en düşük memur maaşının 22 bin lira yerine 20 bin lira olmasından dolayı oluşan 1650 liralık farkın da gündeme gelmediğini vurguladı.

Yalçın, "Bu tekliflerin gözden geçirilmesi, bize doğru düzgün bir teklifle gelinmesi gerektiğini ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Görüşme süreci nasıl işleyecek?

Hükûmet ve sendikalar arasında anlaşma sağlanmaması durumunda 22 Ağustos'ta yeni teklif masaya gelecek. Tarafların bu tarihte de anlaşamaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulacak. 30 Ağustos'a kadar anlaşma sağlanamazsa hakem kuruluna gidilecek ve yeni zam oranı belirlenecek.

TIKLAYIN: Memur ve memur emeklileri için ikinci zam teklifi belli oldu