T24 Haber Merkezi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüksek enflasyona karşı "biraz sabırlı" olunmasını isteyerek, en zor dönemin geride kaldığını söyledi.
Bakan Şimşek, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde iş dünyasıyla bir araya geldi.
CNBC-e'nin haberine göre Şimşek, dezenflasyonun başında ister istemez birtakım yan etkiler ortaya çıktığını, bunların geçici olduğunu belirterek, "İç talepte yavaşlama var fakat daha yüksek büyümenin temellerini atıyoruz" dedi.
Orta Vadeli Programın nihai hedefinin sürdürülebilir yüksek büyüme, daha adil gelir dağılımı ve kalıcı refah artışı olduğunu ifade eden Şimşek, bu hedeflerin makroekonomik altyapısını oluşturduklarını söyledi.
Mehmet Şimşek, eşiyle gittiği market alışverişindeki şikâyetleri anlattı: Haklılar, Türkiye'nin şu an en büyük problemi geçim sıkıntısı ve gelir dağılımının bozulması ama sabra ihtiyaç var
Şimşek, bu sene mayıs ayına kadar dezenflasyonda geçiş döneminde olduklarını, şimdi dezenflasyon dönemine girdiklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 75 ile zirveye çıktı. Ağustosta yüzde 52'ye kadar düştü. Önümüzdeki aylarda bu düşüş devam edecek. Biz büyük ihtimalle yılı yüzde 40-42 civarında bir oranla kapatacağız. Gelecek sene de enflasyon hedefimiz yüzde 20'nin altı. 2026 sonunda da tekrar enflasyonu tek haneye indireceğiz."
Bakan Şimşek: Cari açık azalıyor, risk primimiz düşüyor, 2024'te üç kuruluş tarafından kredi notu artırılan tek ülkeyiz
"Biraz sabırlı olun"
Şimşek, enflasyondaki düşünün sadece baz etkisi kaynaklı bir düşüş olmadığını ifade ederek, "Ciddi ve kalıcı bir şekilde dezenflasyon sürecindeyiz. Kararlılıkla bu programı uygulayacağız" dedi.
"Biraz sabırlı olun" diyen Şimşek, esnafın, çiftçinin, çalışanların yanında olduklarını söyledi. Enflasyonu indirerek emeklinin çalışanın kalıcı şekilde alım gücünü arttıracaklarının altını çizen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizden de beklenen bu. Hayat pahalılığı ve enflasyon önemli bir sorun. Enflasyonu kalıcı bir şekilde indirerek topyekün kalkınma sağlayacağız. Öngörülebilirliği artıracağız. En zorlu sürecin önemli bir kısmı geride kaldı. Cumhurbaşkanımız da söyledi. 2025 yılı 2024'ten daha iyi olacak. 2026'da 2025'ten çok daha iyi olacak. Neden? Enflasyonu düşürmeye, bütçede disiplini sağlamaya başladık. Bir çok sorunu yönetilebilir düzeye çektik. Programımız 3 yıllık ve ilk yılda önemli sonuçlar aldık. Önümüzdeki dönemde de almaya devam edeceğiz."