Gündem

Mehmet Eymür, Murat Yetkin’e açıkladı: Keşke Öcalan’a suikastı Yeşil’e yaptırsaydık

Gazeteci Yetkin'in 'Kürt Kapanı' kitabı, genişletilmiş baskısıyla yeniden okurla buluştu

T24

16 Şubat 2019 07:00

GONCA TOKYOL

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kontr-Terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye teslim edilmesinden 3 sene önce Abdullah Öcalan'a Suriye'de yapılan suikast girişimiyle ilgili olarak "Hata ettik. Keşke Yeşil’e yaptırsaydık; Yeşil’e yaptırsaydık o becerirdi, Apo’yu öldürmüş olurduk" dedi. Eymür, adı çok sayıda cinayetle anılan ve akıbeti hakkında çok sayıda spekülasyon bulunan "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'a ilişkin bu açıklamayı; "Kürt Kapanı" kitabı için kendisiyle görüşen gazeteci Murat Yetkin'e yaptı.

Gazeteci Murat Yetkin’in ilk olarak 2004 yılında yayınlanan ve Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanmasının öncesi ve biraz da sonrasını anlatan ‘Kürt Kapanı’ isimli kitabı, Öcalan’ın yakalanışının 20. yıl dönümünde bir kez daha yayınlandı.

Uzun yıllar aralarında yabancı haber ajanslarının da bulunduğu medya kuruluşlarında muhabirlik ve editörlük yapan, son olarak da 7 yıl sürdürdüğü Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmenliği görevinden geçen yıl ayrılan Yetkin, kitabının genişletilmiş yeniden baskısında yeni bilgi, belge ve mülakatlara da yer verdi.

15 Şubat itibariyle kitapçılardaki yerini alan kitapta en ilgi çekici noktalardan biri, Eymür’ün ‘Yeşil'in 1996’da, Suriye’nin başkenti Şam’da Öcalan’a yönelik düzenlenen suikastteki rolüne ilişkin oldu. Kitapta yer alan aktarıma göre Eymür, başarısızlıkla sonuçlanan suikastle ilgili olarak Yetkin’e “Hata ettik. Keşke Yeşil’e yaptırsaydık; Yeşil’e yaptırsaydık o becerirdi, Apo’yu öldürmüş olurduk” yorumunda bulundu.

CIA Direktörü Haspel'in Ankara'da görevli olduğu 1999'da Türkiye'de neler yaşandı?

Yetkin’in kitabında yer alan bir diğer bölüm de, Mike Pompeo’nun ABD Dışişleri Bakanı olmasının ardından CIA Direktörlüğü görevine getirilen Gina Haspel’in Türkiye’de görev yaptığı döneme ilişkin hatırlatmaları oldu. CIA’in ilk kadın başkanı olan Haspel, 1998-2000 yılları arasında Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’nde Birinci Kâtip olarak görev yapmıştı. Bu görevi ‘paravan’ olarak nitelendiren ve Haspel’in aslında CIA Ankara istasyonunun iki numarası olduğunu belirten Yetkin, CIA Başkanı’nın Türkiye’de baştan sona çalıştığı tek yıl olan 1999’da şu gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti:

-Öcalan, CIA desteğiyle 15 Şubat’ta Yunanistan’ın Kenya’daki büyükelçiliğinden çıkarıldıktan sonra MİT tarafından teslim alındı, Türkiye’ye getirildi, hapse kondu.
-21 Mart Nevruz günü, Fethullah Gülen THY İstanbul-New York seferiyle Türkiye’yi terk etti.
-Bahar aylarında ABD, Iraklı Kürt liderler Barzani ve Talabani’ye bağlı peşmergelere silah ve askeri malzeme sağlamaya başladı.
-Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı anlaşması imzalandı.
-Türkiye, AB üye adayı olarak tescil edildi.

Bu gelişmeleri özetledikten sonra “Tesadüf mü” diye soran Yetkin, kitapta detaylı olarak anlattığı o döneme ve Haspel’in olası rolüne dair “Uluslararası siyasette de tesadüflere yer olabilir ama bu kadarı size de biraz fazla gelmiyor mu? Ben tesadüflere bir yere kadar inananlardanım” yorumunda bulundu.

21 yıl sonra yeniden gündeme gelmişti, Adana Mutabakatı öncesi Ankara-Şam hattında neler yaşandı?

Kitapta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ocak ayı sonunda Moskova’da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında yeniden gündeme gelen, 1998 tarihli Adana Mutabakatı öncesinde yaşananlar da yer alıyor.

Dönemin siyasi aktörlerinin Öcalan’ın yakalanması ve PKK ile mücadele konusunda nasıl farklı düşüncelere sahip olduğunu hem gazeteci olarak kendi tanıklıkları hem de konuştuğu isimlerin anlatımları üzerinden aktaran Yetkin, Türkiye’nin PKK’ya yönelik siyasi ve askeri konumunda yıllar içinde yaşanan değişiklikleri, Öcalan’ın uzun yıllar yaşadığı Suriye’ye yönelik tavır konusunda asker ile Ankara arasında yaşanan gerilimleri de detaylarıyla kitabında aktarıyor.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in "İstiklal Savaşı'ndan bu yana en büyük hadise" olarak nitelendirdiği 1984-1999 yılları arasındaki dönemde hem Ankara'da neler yaşandığını hem de başta Suriye, ABD, Rusya ve Yunanistan olmak üzere diğer ülkelerin bu süreçteki dahlini Kürt Kapanı'nda okuyabilirsiniz. 

Murat Yetkin kimdir?

1959 Gaziantep doğumlu. ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü mezunu. Gazeteciliğe 1981 yılında Bülent Ecevit’in askeri yönetim altında çıkardığı Arayış dergisinde başladı. Aralarında BBC World Service, Deutsche Welle, AFP, Turkish Daily News, Kanal D, NTV, Sabah ve Radikal’in bulunduğu yayın organlarında muhabirlik, editörlük ve haber yöneticiliği yaptı. Mayıs 2011’den bu yana genel yayın yönetmenliğini yaptığı Hürriyet Daily News’tan 2018 itibariyle ayrıldı.

Yetkin’in Ateş Hattında Aktif Politika–Orta Doğu, Kafkaslar, Balkanlar Üçgeninde Türkiye; Avrupa Birliği Bekleme Odasında Türkiye; Tezkere–Irak Krizinin Gerçek Öyküsü; Kürt Kapanı–Şam’dan İmralı’ya Öcalan, Meraklısı İçin Entrikalar Kitabı adlı kitapları bulunmaktadır.