Gündem

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici açıkladı: İktidar yanlısı medya neden etkili olamadı?

"Siyasi iktidarın sözcülüğünü yapmaları, propaganda bülteni gibi yayın yapmaları onları buralara getirdi"

27 Haziran 2019 08:53

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine giden süreçte medyanın tutumunu değerlendirdi. İktidara yakın medyanın seçim öncesinde kampanya yaptığı halde etkili olamadığını söyleyen Bildirici, 'başarısızlığın' nedenini "Siyasi iktidarın sözcülüğünü yapmaları, propaganda bülteni gibi yayın yapmaları onları buralara getirdi" ifadeleriyle açıkladı.

Seçim sürecinde iktidara yakın medyanın Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu'na, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i 'görünmez kılmaya' çabaladığını söyleyen Bildirici, "AKP’ye gelince, propagandasını yapmakla kalmayıp, hatalarını da örtbas etmeye, düzeltmeye çalıştılar" dedi.

Bildirici, "İktidar yanlısı medya neden etkili olamadı?" başlıklı yazısında seçimin ardından medyanın 'AKP'nin kaybına sorumlu arayışını' şöyle değerlendirdi: 

"Erdoğan’da olduğu gibi kendilerinde de hata görmüyorlar; yenilgideki paylarını sorgulamıyorlar; seçim kampanyası boyunca yaptıkları yayınların etkili olamamasını akıllarına bile getirmek istemiyorlar.

Aslında gazetecilik açısından bakılırsa etkisiz kalmalarının nedeni çok açık. Siyasi iktidarın sözcülüğünü yapmaları, propaganda bülteni gibi yayın yapmaları onları buralara getirdi. Medya okuyucusu ve izleyicisi, hangi partiyi tutarsa tutsun, gazeteciden öncelikle gerçeği duyurmasını bekler. Siyasi iktidara değil gerçeğe sadakat ister"