Gündem

Medipol'den sonra bir tahsis de Ankara Sosyal Bilimler'e

Ankara Valiliği'nin tarihi binası Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ne tahsis edildi

01 Ağustos 2019 18:03

T24 Ankara

Ankara'da devlete ait binaların üniversitelere tahsisi çerçevesinde yeni bir düzenleme yapıldı. Ankara Valiliği'nin tarihi binası, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ne devredildi. Ankara Valiliği ise Sağlık Bakanlığı'nın Sıhhiye'deki binasına taşınıyor.

Ankara'nın tarihi tren garındaki misafirhanenin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Ankara Medipol Üniversitesi'ne tahsis edilmesiyle başlayan tartışma devam ederken, bu kez de Ankara Valiliği'nin Ulus'taki tarihi binası Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ne devredildi.

Sosyal bilimler alanında araştırmalar yapmak amacıyla 2013'de kurulan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nin yerleşkesi, başkentin tarihi dokusu olan Ulus olarak seçildi. Cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık eden Ulus'taki eski Sümerbank, eski Maliye Bakanlığı ve eski Defterdarlık binaları boşaltılarak üniversiteye tahsis edilmişti.

Üniversite, yenilerek kullanıma aldığı söz konusu binalarda eğitime devam ederken, hafta başında yeni bir gelişme yaşandı. Kampüs alanı içindeki Ankara Valiliği'nin tarihi binası da üniversiteye devredildi. Daha önce gerçekleşen devir kararına karşın Ankara Valiliği'ne tahsis edilen yeni binadaki onarım çalışmaları nedeniyle taşınmanın geciktiği ifade edildi.

Ankara Valiliği ise yine tarihi binaya taşınıyor. Valilik, Eskişehir Yolu'nda yeni binasına geçen Sağlık Bakanlığı'nın boşalttığı Sıhhiye'deki eski binasına geçiş yapıyor. Abdi İpekçi Parkı içinde yeni valilik binası, aynı zamanda Sıhhiye'de gerçekleştirilen toplumsal olayların merkezinde bulunuyor.

Ankara Valiliği'nin Ulus'taki tarihi binası, Cumhuriyet dönemi öncesinde devletin inşa ettiği ilk bina.  1897'de dönemin Ankara Valisi Abidin Paşa tarafından devlete kazandırılan tarihi valilik binası, Cumhuriyet'in kuruluşu ve Kurtuluş Savaşı dönemindeki Ankara'nın en önemli yapısı olarak tanımlanıyor. Bina, geçtiğimiz yıllarda yenilenerek tekrar valilikçe kullanılmaya başlanmıştı.