Gündem

 Meclis kulislerinde konuşulan anket: Yeni partiler ne kadar oy alır?

11 Ağustos 2019 11:35

Kurucusu olduğu AKP'den istifa eden ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte yeni parti kurma hazırlıklarını sürdüren eski bakan Ali Babacan çalışmalara başladığını bu hafta duyurdu. Eski başbakan Ahmet Davutoğlu da benzer bir açıklama yaparak harekete geçtiklerinin sinyalini verdi.

TIKLAYIN: Ali Babacan: Çalışmaları başlattık, temsil gücü yüksek geniş kadro oluşturacağız; süreç her kesimden önerilere açık olacak


Gazete Duvar’ın, ‘Duvar Arkası’ bölümünde yer alan bilgilere göre, yeni partilerin oy oranına ilişkin bir anket yapıldığı ve bu anketin Meclis kulislerinde konuşulduğu iddia edildi. Meclis kulislerinde konuşulan bir ankete göre bugün seçim olsa AKP yüzde 39, CHP yüzde 27, HDP yüzde 11, İyi Parti yüzde 10.1, MHP 9.9 görünüyor. Olası iki partinin kurulması durumunda ise Babacan’ın yüzde 8, Davutoğlu’nun yüzde 3 civarında oy alacağı öngörülüyor.

Peki yeni oluşumların alacağı oylar hangi partilerden gelecek?

Yeni oluşumlara en çok oy 4-5 puanla AKP’den geliyor. Ama İyi Parti, CHP ve MHP’de de 1.5-2 puanlık düşüşler görülüyor. Yeni partilerin etkilemediği parti ise şimdilik HDP.