Gündem

Meclis'e başvurdu: Evlenemiyorum, "çöpçatanlık ajansları" açılsın

Komisyon, Ö.D.’nin çöpçatanlık ajansı talebinin kanuni değişiklik gerektirdiğini, bu nedenle bu eksendeki başvuruları görüşemeyeceğini bildirdi

29 Mayıs 2019 08:51

Evlenmek isteyen ancak kendisine eş bulamayan bir vatandaş, TBMM’den sürpriz bir talepte bulundu. İstanbul-Adalar’da yaşayan Ö.D., TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak evlenmek istediğini ancak kendisiyle aile kurabilecek bir aday bulamadığını kaydetti. Ö.D. kendisi gibi evlenmek isteyen vatandaşlar için yasal ajansların açılmasına kanunen izin verilmesini istedi.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre vatandaşın “çöpçatanlık ajansı” talebi Meclis bürokrasisini gülümsetirken, talep işleme alındı. Mevzuat açısından yapılan incelemede talebin kanunen mümkün olmadığı tespiti yapıldı. Türk Medeni Kanunu’nda evlilik için başvuru makamının evlendirme daireleri olduğu ve nikahın da, ancak belediye başkanları, evlendirme memurları veya muhtarlar tarafından kıyılabileceği vurgulandı.

Türkiye’de evlenme şeklinin birbiriyle evlenecek erkek ve kadının sözle veya yazılı başvurularıyla olabileceğine anlatan komisyon, ilgili kurumdan evlenme izni alındıktan sonra aile kurulabileceğini dile getirdi. Komisyon, evlenme törenlerine vurgu yaparak, “Aile cüzdanı gösterilmeden evlenmenin dini töreni yapılamaz. Evlenmenin geçerli olması dini törenin yapılmasına bağlı değildir” ifadesini kullandı.

Komisyon, Ö.D.’nin çöpçatanlık ajansı talebinin kanuni değişiklik gerektirdiğini, bu nedenle bu eksendeki başvuruları görüşemeyeceğini bildirdi. Toplumsal yararı olan dilekçelerin bir örneğinin TBMM Başkanlığı ve bilgi için Cumhurbaşkanlığı’na gönderildiğini belirten komisyon, gelen yasal düzenleme talebinin milletvekillerine iletildiğini kaydetti.