Gündem

TBMM, 10 ayda sadece 4 ay açık kaldı

TBMM, 23 Nisan’da özel oturumla toplanacak

18 Nisan 2019 12:45

Yerel seçim, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin itirazları nedeniyle sonuçlanmayınca, neredeyse 2 aydır kapalı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışı bir kez daha ertelendi. TBMM Genel Kurulu, 10 ayda sadece 4 ay açık kaldı.
 
BirGün'den Hüseyin Şişek'in haberine göre, 9 Nisan Salı günü açılması planlanan TBMM’nin açılış tarihi önce 16 Nisan’a ardından 23 Nisan’a ertelendi. Bu süreçte, seçim sonrasında görüşülmesi beklenen yeni Askerlik Kanunu, Hâl Yasa Tasarısı, ek gösterge ve nafaka düzenlemeleri rafa kaldırıldı.

16 Nisan 2017’deki referandumla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilirken “Meclis’in işlevsizleştirileceğine” yönelik uyarılar da gerçek oldu. 24 Haziran seçimlerinin ardından TBMM mesaiden çok tatil yaptı. 24 Haziran’ın ardından yemin töreniyle açılan Meclis, temmuz ayındaki kısa süreli mesainin ardından 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Ekim ayında önce Suriye, Irak tezkeresi kabul edilirken ardından muhalefetin tüm itirazlarına rağmen Meclis İçtüzüğü değiştirildi. Muhalefetin “Meclis’in sesi kısılacağı” gerekçesiyle karşı çıktığı bu düzenlemenin ardından çalışmalara yeniden ara verildi. Aralık ayında yeni yılın bütçe görüşmeleri yapıldıktan hemen sonra tatile girildi. Meclis çalışmaları yeni yılda da aksadı. 24 Şubat’a kadar çalışmalarına iki kez ara veren TBMM, yerel seçimler nedeniyle yeniden tatile girdi.

TBMM, on ayda yaklaşık dört ay mesai yaparken tatilde olduğu dönemde, Cumhurbaşkanı kararnameleri birbiri ardına Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Erdoğan’ın imza attığı değişiklikler arasında Cumhurbaşkanlığı teşkilatının yeni sisteme uydurulmasına dönük düzenlemeler, bakanlıklara yeni kadrolar açan değişiklikler, acele kamulaştırma kararları ve devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatlara ilişkin kararlar gibi çok sayıda önemli düzenleme yer aldı.

"Yasama yetkisi bir kişide" 

16 Nisan referandumu ile rejim değişikliğine gidildiğini, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, “23 Nisan 1920’de TBMM’ye verilen yasama yetkisine Cumhurbaşkanı tarafından el konuldu” dedi.

Ülke yönetiminin Cumhurbaşkanı kararnameleriyle şekillendirildiğine dikkati çeken Özel, yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı, yasama konusunda "gri alanlar" oluşturarak Meclis’in alanına müdahale ediyor. Anayasa Mahkemesi’ne bu konuda yaptığımız itirazlar reddedilerek Cumhurbaşkanı’nın etkinliği artırılıyor. Seçimlerden önce AKP, "Güçlü Meclis" sloganını kullanarak çalışma yapıyordu. Oysa 24 Haziran’dan sonra yasama yetkisini Meclis değil sarayda oturan bir kişi devraldı. Meclis ise her fırsatta kapanıyor” diye konuştu.

Yerel seçimlerde yurttaşların bu duruma tepki olarak da CHP’ye yöneldiğini ve büyükşehirlerin yönetimini AKP’nin elinden aldığını vurgulayan Özel, “AKP, halkın sandıkta verdiği mesajı iyi anlamalı. Yapılması gereken TBMM’nin yeniden işlevli hale getirilerek halkın beklentisine yanıt verilmesidir” ifadelerini kullandı.