Gündem

Meclis Başkanı Şentop’tan, “Leyla Güven’i ziyaret etmeli” çağrısına yanıt geldi

"Ben, en kısa zamanda, bir mantığı olmayan bu eylemin sona erdirilmesi gerektiğini düşünüyorum"

28 Nisan 2019 14:16

Açlık grevindeki Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinden Tayip Temel’in “Leyla Güven’i ziyaret edip talebini dinlemeli” çağrısına  TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan olumsuz yanıt geldi. Şentop, “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim” dedi.

Bir televizyon programına katılan Şentop, dışarıda ve cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin olarak ilk kez konuştu. Şentop’un açıklamaları şöyle:

“Uzun bir süreç, onu hep beraber takip ediyoruz. Leyla Güven 24 Haziranda milletvekili seçildi. O zaman cezaevindeydi. Tutuksuz yargılama kararı verildi. Orada başlamış olan bir açlık grevi var.

“Açlık grevi neden yapılıyor? Genelde açlık grevleri cezaevlerinde bir yöntem olarak dünyada da farklı ülkelerde kullanıldığını görüyoruz. Cezaevindeki şartların kendi kişisel şartlarının iyileştirilmesiyle ilgili talepleri olur. Bunlar karşılanmadığında açlık grevlerine varan bazı protestolar yapılmaya başlanırdı.

“Sayın Leyla Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Onun talebi daha farklı. Onun talebi mahkum olmuş olan terörist başının İmralı’daki bazı durumuyla ilgili talepler. Bu doğru bir şey değil.

“Bir siyasetçi kendi durumuyla, kendi talepleriyle ilgili şey yapabilir bir eylem yapabilir. Bu doğrudur anlamında demiyorum ama bu anlaşılabilir. Fakat onun talepleri çok daha farklı talepler kendisine mahsus değil bir başka mahkumla ilgili talepler.

“Bu bakımdan ben, en kısa zamanda, bir mantığı olmayan bu eylemin sona erdirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ziyaret konusunu da doğru bulmayacağımı ifade edeyim.

51 gündür açlık grevindeki HDP’li Temel, Meclis Başkanı Şentop’a çağrıda bulunarak, “Leyla Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” demişti. Gazete Duvar'dan İrfan Aktan'a konuşan Temel, hükümet yetkilileri ile bir görüşme yapıp yapmadıklarına ve kendilerine bir mesaj ulaşıp ulaşmadığına ilişkin açıklamasında şu çağrıyı yapmıştı:

“Şu ana kadar bize gelmiş herhangi bir mesaj yok. Hükümetin diyalogla sorunu müzakere etmek gibi bir karakteri yok. Sizin aracılığınızla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Mustafa Şentop’a çağrı yapıyorum. Leyla Güven ölüm sınırına gelmiş, kötü bir sonuçla karşı karşıya kalması an meselesi. Sayın Şentop’un başkanı olan TBMM’nin bir üyesidir Güven. Sayın Şentop, Leyla Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli. Bu konuda eğer varsa görüşü, düşüncesi, bunu paylaşmalı."