Resmi Gazete’de yayımlanan belgelere göre, mayısta tam bin 503 kez şirketlere teşvik verildi.
BirGün gazetesinden Mustafa Kömüş'ün derlediği habere göre, teşvik alan bazı firmalar ve aldıkları teşvikler şöyle:
AKP ile yakın ilişkileri olan Alarko Holding’e bağlı Alarko Carrier 350 milyon 938 bin TL’lik yatırım karşılığında teşvik aldı. Şirketin aldığı teşviklerin önemli bir kısmı vergilerden oluştu.
Şirkete faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 6 yıl sigorta primi işveren hissesi, yüzde 70 vergi indirimi, yüzde 30 yatırıma katkı oranı verildi. Alarko Holding Kurucusu Leyla Alaton geçen yıl AKP’nin düzenlediği Üreten Kadınlar Kadın Emeği Zirvesi’ne katılmıştı.
Bursa’da bulunan Anipek Tekstil de teşviklerden faydalandı. Şirket 101 milyon 283 bin TL’lik yatırım ve dokumaların boyanması karşılığında gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 3 yıl sigorta primi işveren hissesi, yüzde 55 vergi indirimi, yüzde 20 yatırıma katkı oranı teşvikleri sağlandı.
AKP’yle yakın ilişkileri olan, hatta 2018'de Abdullah Özer AKP’den milletvekili aday adayı olduğunda onun için çalışacağını söyleyen Çetin Nuhoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Tırsan Treyler de teşviklerden payını aldı. Şirket 239 milyon TL’lik yatırım ve elektrik enerjisi üretimi karşılığında KDV istisnası, 6 yıl sigorta primi işveren hissesi, yüzde 70 vergi indirimi, yüzde 30 yatırıma katkı oranı aldı.
AKP’den en çok ihale alan firmalardan Limak Holding’e bağlı Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği Anonim Şirketi 1 milyar 890 milyon TL’lik yatırım karşılığında şu teşvikleri aldı: Faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 10 yıl sigorta primi işveren hissesi, yüzde 90 vergi indirimi, yüzde 50 yatırıma katkı oranı. Limak’ın daha önce tam 19 defa vergi borcu silinmişti.
Kalyon İşletme ve Yönetim Danışmanlığı Anonim Şirketi 137 milyon 624 bin TL’lik yatırım ve elektrik enerjisi üretimi karşılığında gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 6 yıl sigorta primi işveren hissesi, yüzde 70 vergi indirimi, yüzde 30 yatırıma katkı oranı teşvikleri aldı. Kalyon’un da daha önce defalarca vergi borcu silinmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile uzun yıllardır dostluğu olan Mustafa Latif Topbaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Bahariye Mensucat da teşvik listesinde yer aldı. Şirket, 158 milyon 323 bin TL’lik yatırım karşılığında gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası teşviklerinden faydalandı. Topbaş aynı zamanda Erenköy Cemaati’nden. Topbaş 2014'te bir açıklamasında Erdoğan’la 35 yılı aşkın süredir dost olduklarını söylemişti.
Orjin Gayrimenkul’e ise bir ay içinde iki defa teşvik verilmesi kararlaştırıldı. Şirkete 284 milyon 893 bin TL ve 206 milyon 367 bin TL’lik iki yatırım karşılığında şu teşvikleri aldı:
Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 6 yıl sigorta primi işveren hissesi, yüzde 70 vergi indirimi, yüzde 30 yatırıma katkı oranı.
17-25 Aralık operasyonlarının ardından ortaya çıkan ses kayıtlarında adı geçtiği iddia edilen Ali Kibar da teşviklerden yararlandı. Kibar’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Kibar Holding’e bağlı İspak Ambalaj 264 milyon 679 bin TL’lik yatırım karşılığında gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası aldı. Ses kayıtlarında Kibar’ın TÜRGEV’e bağış yapmak istediği belirtilmiş, bir diğer kayıtta, vakfa 1 milyon yatırdığı ifade edilmişti.
Yine Erdoğan’la yakın ilişkileri bulunan Mehmet Hanefi Öksüz’ün Yönetim Kurulu Başkanı olduğu KİPAŞ Holding’e bağlı KÇS Kahramanmaraş Çimento’ya da teşvik verilmesi kararlaştırıldı. Şirkete 114 milyon 975 bin TL’lik yatırım karşılığında faiz desteği, gelir vergisi stopaj desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 10 yıl sigorta prim desteği, 10 yıl sigorta primi işveren hissesi, yüzde 90 vergi indirimi, yüzde 50 yatırıma katkı oranı verildi.
Kipaş Holding’in geçen sene kurduğu kâğıt fabrikasının açılışını Erdoğan yapmıştı.