AB'nin Brexit'e koşullu erteleme sağlaması üzerine gözler Başbakan Theresa May'e çevrildi. AB'nin Brexit anlaşmasına onay almasını istediği May, farklı bir yol izleyebileceğinin sinyalini verdi.Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılma süreci olan Brexit'i ertelemek için Avrupalı liderlerle görüşen İngiltere Başbakanı Theresa May, iki kez reddedilen Brexit anlaşmasını üçüncü kez meclise götürmeyebileceğinin sinyalini verdi. AB ile yoğun süren müzakerelerin ardından varılan anlaşma, iki kez milletvekilleri tarafından reddedilmişti.
Milletvekillerine bir mektup gönderen May, yeterli desteğin sağlanmaması durumunda yeni bir oylamanın gerçekleşmeyebileceğini ima etti. Basına sızan mektupta May'in şu ifadelere yer verdi:
"Görünen o ki anlaşmayı tekrar oylamak için yeterli destek yok. Eğer Avam Kamarası anlaşmayı yine reddederse, 12 Nisan'dan önce yeni bir erteleme talep edebiliriz. Ancak bu Avrupa Parlamentosu seçimlerini yapmamız anlamına geliyor."
AB liderleri dünkü zirve sonunda May'e Brexit anlaşmasını mecliste onaylanması halinde Birlik'ten çıkış tarihini 22 Mayıs'a ertelemeyi teklif etti. Anlaşmanın onaylanmaması durumundaysa, 12 Nisan'a kadar erteleme yapılacak.
Merkel'den Londra'ya çağrı
May ile Avrupalı liderleri Brüksel'de bir araya getiren zirvenin ardından konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Brexit'in kaderi Britanyalı dostlarımızın elinde. Biz en kötüsüne hazırlanıp, en iyisini umuyoruz" dedi. AB'nin yapabileceği başka birşey olmadığını söyleyen Tusk ayrıca, 12 Nisan'a kadar herşeyin mümkün olduğunu dile getirdi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Brexit anlaşmasına meclisten onay çıkmaması durumunda atılacak adımlar hakkında AB liderlerinin May'le bir zirve daha yapması gerektiğini söyledi. "12 Nisan makul bir tarih" diyen Merkel, Birleşik Krallık'a da izleyeceği yola netlik kazandırma çağrısında bulundu. Merkel ayrıca Brexit'in Avrupa Parlamentosu seçimlerini gölgelememesi gerektiğini söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Brexit'in AB'den plansız ayrılmayı düşünen diğer ülkeler için "siyasi ders" niteliğinde olduğunu dile getirdi. Brexit sürecinin mimarlarını eleştiren Macron, referandumun yalanlarla kazanıldığını savundu.
Brüksel'deki görüşmeden ne çıktı?
Avrupa Birliği liderleri May'in Brexit'i 29 Mart'tan 30 Haziran'a erteleme talebini reddetti. Bunun yerine parlamentoyu Brexit anlaşmasına ikna etmesi durumunda 22 Mayıs'a kadar erteleme teklif edildi. Meclisin desteğini alamaması durumundaysa May'in 12 Nisan'da AB'den anlaşmasız ayrılma, yeni bir referendum düzenleme ya da farklı bir Brexit sürecini devreye koymak için partiler arası mutabakat sağlama gibi seçenekleri işletebileceği belirtiliyor.
12 Nisan kilit bir tarih çünkü bu tarihten sonra Birleşik Krallık, Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için aday kaydı gerçekleştiremiyor.
rtr,AFP/ÖA,JD
© Deutsche Welle Türkçe