Gündem

Marmara'da deprem riskinin en yüksek olduğu bölge Adalar!

İTÜ Vakfı Dergisi’nde yayımlanan deprem dosyasında olası Marmara depremi ele alındı

24 Ocak 2015 14:25

İTÜ Vakfı Dergisi’nin 66.sayısında “Deprem” konulu geniş bir dosya yayımlandı. Dosyada yer alan verilere göre, İstanbul kıyılarına yaklaşık 8 km uzakta bulunan Adalar kolu Marmara’daki en sıcak nokta konumunda.

Taraf’ta yer alan habere göre, İstanbul’daki potansiyel deprem tehlikesi konusunda kapsamlı bir çalışma yapan B.Ü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden Prof.Dr. Semih Ergintav, İTÜ Maden Fakültesi’nden Doç. Dr.Ziyadin Çakır ve YTÜ İnşaat Fakültesi’nden Doç. Dr.Uğur Doğan’ın İTÜ Vakfı Dergisi’nde yayımlanan makalesinde İstanbul depremine dikkat çekilerek şunlar belirtiliyor:

 

Adalar’a dikkat

 

“Marmara Denizi’nin içinden geçen ve bugüne kadar birçok çalışmada deprem tehlikesinin yüksek olduğu öngörülen fay sistemleri üzerindeki gerilme birikimleri ilk defa doğrudan ölçülmüştür. Elde edilen sonuçları, saygın jeofizik dergilerinden biri olan Geophysical Research Letters dergisinde 2014 yılında geniş bir araştırmacı katkısıyla yayınladığımız çalışmada bölgedeki fayların davranışı sorgulanmış, başta İstanbul ve çevresi olmak üzere Marmara Bölgesinde yapılacak tüm risk çalışmalarına doğrudan girdi sağlanmıştır… Bulgular, Marmara’daki en sıcak noktanın İstanbul kıyılarına yaklaşık 8 km uzakta bulunan Adalar kolu olduğunu göstermektedir.