Gündem

Mansur Yavaş, 10 Ekim aileleri ile neden görüşmüyor?

"3 yılı aşan bir sürede adalet mücadelesinde gösterdiğimiz azmi anıt mücadelesinde de ortaya koyacağız. Burada anıt olmaması bir utançtır"

11 Temmuz 2019 11:26

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, göreve gelmesinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen 10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin aileleriyle görüşmedi. Katliamın gerçekleştiği yere anıt yapılması kararının 4 yıldır uygulanmadığını belirten 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, "Katliamın 45. ayı olan 10 Temmuz günü ailelerin Ankara’ya geleceğini ve bugün için randevu verilmezse bir daha görüşme talebimizin olmayacağını söyledik, çünkü bunun bir sonu olmalıydı. Hiçbir cevap gelmedi” diye konuştu.

10 Ekim 2015 tarihinde KESK, DİSK, TMMOB, TTB’nin düzenlediği Barış mitingine IŞID’in düzenlediği saldırıda 103 kişi yaşamını yitirmişti. 15 Ekim 2015 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı anıt kararı ise 4 yıldır uygulanmadı. Bu süreçte Ankara Garı önündeki sembolik anıta defalarca saldırı oldu. Ayrıca 10 Ekim Katliamında yaralanan ve yaşamını yitirenlerin yakınları son seçimlerde göreve gelen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüşmek istedi ancak randevu taleplerine yanıt verilmedi.

Evrensel'den Derya Kaya'nın haberine göre 31 Mart yerel seçimlerinden bu yana Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile aileler olarak görüşme çabalarını gazetemize anlatan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, Yavaş’ın kendileriyle görüşmediğini söyledi. Coşgun, “Her aradığımızda ‘Geri döneceğiz’ sözlerinin üzerinden günler geçiyor ve ‘Programa alamadık’ yanıtı veriyorlardı. Geçen hafta arayarak, katliamın 45. ayı olan 10 Temmuz günü ailelerin Ankara’ya geleceğini ve bugün için randevu verilmezse bir daha görüşme talebimizin olmayacağını söyledik, çünkü bunun bir sonu olmalıydı. Hiçbir cevap gelmedi” dedi. Coşgun, katliamda yaşamını yitirenlerin hak ettiği şekilde bir anıt yapılana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Ailelerin "randevu alamıyoruz" sözlerine ilişkin görüşlerini almak için aranan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’a ulaşılamadı.

Aileler katliamın 45. ayında buluştu

Aileler, 10 Ekim Ankara Katliamı'nın 45. ayında düzenlenen anmada da taleplerini yineledi. Katliamın gerçekleştiği saat olan 10.04’te saygı duruşunun ardından temsili anıta karanfiller bırakıldı. Anmada konuşan katliamda yaşamını yitiren Korkmaz Tedik’in babası Erdoğan Tedik, ailelerin adalet mücadelesinde kararlı duruşuna dikkat çekerek, “Kastı, ihmali, sorumluluğu olan bütün kamu görevlileri yargı önüne çıkana kadar mücadelemiz sürecek” diye konuştu. Dicle Deli’nin babası Faik Deli alanın düzenlenmesi ve anıt yapılması talebini yineledi. Deli, “Halen sorumluluğu bulunanlar adaletin önüne çıkmış değil. Bu ülkeyi katliamlar ülkesi olmaktan çıkarmak için mücadelemiz devam edecek” dedi.

"Gerekirse anıtı kendimiz yapacağız"

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, katliamın yaşandığı yerde bulunan sembolik anıta yönelik saldırılar yaşanmasına ve saldırganların korunmasına tepki gösterdi. Katliamın 4. yıl dönümü yaklaşırken burada bir anıt görmeyi istediklerini söyleyen Coşgun, alana anıt yapılması için siyasi partilerle üst düzey görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Coşgun, şöyle konuştu:

10 Ekim anıtına yapılan saldırı görüntülerini emniyet savcıya vermedi

“3 yılı aşan bir sürede adalet mücadelesinde gösterdiğimiz azmi anıt mücadelesinde de ortaya koyacağız. Burada anıt olmaması bir utançtır. Yas ilan edilen, Cumhuriyet döneminin en büyük sivil katliamında, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından katliamın hemen ardından anıt yapılması kararı alınmasına rağmen buraya bir anıt yapılmıyorsa artık tavrımız iyi niyetli yaklaşımdan ibaret olmayacak, ne gerekiyorsa yapacağız. Sonuç alamazsak anıtımızı kendimiz yapacağız, bu süreci kendimiz işleteceğiz. Bu mücadeleyi verenler burada bir anıt görmeyi hak ediyor. Acımıza saygı duyulduğunun gösterilmesini istiyoruz”.

Firari sanıkların yargılanması devam ediyor

Coşgun, firari sanıkların yargılanmasının devam ettiğini ve 16 firari sanığın halen bulunamadığı hatırlatarak, davayı izlemeye, sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi. Coşgun, verdikleri adalet mücadesinin tarihin kayıtlarına geçeceğini belirtti. Coşgun, “Ne zaman gerçek sorumluların yargılandığını anlarsak ‘Adalet geldi’ diyeceğiz” diye konuştu.