Gündem

Manisa'nın Soma ilçesinde deprem: AFAD 4.8, Kandilli 5 büyüklüğünde ölçtü!

Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı

25 Haziran 2024 05:57

Manisa'nın Soma ilçesinde, Richter ölçeğine göre 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi deprem büyüklüğünü 5 olarak ölçtü. Manisa'nın yanı sıra İzmir ve çevre illerden de hissedilen depremin can kaybı ve hasara yol açıp açmadığı araştırılıyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı'nın verilerine göre, saat 01.36’da merkez üssü Manisa'nın Soma ilçesinde 4.8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin 10.24 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Manisa kent merkezi ve ilçelerinin yanı sıra başta İzmir olmak üzere çevre illerden de hissedildi. Depremin hasar ve can kaybına neden olup olmadığının belirlenmesi için saha çalışması başlatıldı.

Manisa Valisi Enver Ünlü deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu. Vali Ünlü "İlk gelen bilgilere göre kentte olumsuz bir durum yok, araştırmalarımız devam ediyor" dedi.

“Ardından daha büyük bir deprem olup olmayacağını bu aşama söylemek güç”

Deprem bilimci Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından depreme ilişkin olarak, “25. Haziran 2024 01.36’da Soma-Büyükışıklar odaklı M5,0 büyüklüğünde deprem olasılıkla Bergama Kırığı üzerinde boşalmıştır. Soma 1919’da M6,9’luk bir depremi yaşamıştır. Ardından daha büyük bir deprem olup olmayacağını bu aşama söylemek güçtür” diye yazdı.

Deprem anı güvenlik kamerasında





Prof. Dr. Naci Görür: Hasarlı binalardan uzak durun

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada depremi değerlendiren Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Büyükışıklar - Soma / Manisa arasında 5.0 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem Soma - Kırkağaç Fay Zonu'nun kuzeyinde, Büyükışıklar-Savaştepe arasında. Muhtemelen bu yörede yer alan ve Büyükışıklar'a doğru uzanan KD-GB uzanımlı kısa fayların devamında. Hasarlı binalardan uzak durunuz" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Manisa depreminin İstanbul depremini tetiklemesi söz konusu olamaz

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN Türk canlı yayınında Soma'da meydana gelen depremi değerlendirdi. Prof. Ersoy, Buradaki deprem Marmara'daki fay kolunu etkilemez, tetiklemez. Manisa depreminin İstanbul depremini tetiklemesi söz konusu olamaz" dedi.

Ersoy, şunları kaydetti: 

"Türkiye'de 5.5'a varan depremlerin yıkıcılığı düşünülürse 4.8 önemli bir deprem. Bölgede çok fazla önemli fay var. 4.8'i bundan sonraki aktivitelerle izleyip değerlendirmek gerekiyor. Manisa'daki depremin İstanbul'dan hissedildiğine dair bilgim yok. Normalde hissedilmemesi gerekiyor uzak bir bölge. Buradaki deprem Marmara'daki fay kolunu etkilemez, tetiklemez. Manisa depreminin İstanbul depremini tetiklemesi söz konusu olamaz.”