Ekonomi

Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'yi 'gri liste'den çıkarmaya hazırlanıyor

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Türkiye'ye gelen heyet, atılan adımları olumlu buldu

30 Mayıs 2024 14:46

T24 Dış Haberler

ABD'nin önde gelen finans yayınlarından Bloomberg, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) Türkiye'yi 'gri listesi'nden çıkarmaya hazırlandığını belirtti. 

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Paris merkezli FATF'ın görev gücü bu ay Türkiye'ye geldi ve yasa dışı para akışını önleme yönünde önemli ilerlem kaydedildiğini gördü.

Kaynaklara göre henüz kesin bir karar alınmamamış olsa da bu ziyarette varılan sonuçlara göre Türkiye, FATF'ın 28 Haziran'da Singapur'da yapacağı toplantıda 'gri liste'den çıkarılabilir.

Kaynaklar, FATF'ın Türkiye'yi listeden çıkarabilmesi için üyelerin nitelikli çoğunluğunun bu karara destek vermesi gerektiğini, birkaç aksi oyun bile süreci uzatabileceğini belirtti. Üyeler arasında ülkeler ve Avrupa Komisyonu gibi organizasyonlar bulunuyor.

Bloomberg, bu kararın Orta Doğu'nun en büyük ekonomilerinden biri olan Türkiye'ye olumlu yansıyabileceğini ifade etti. 

Avrasya Grubu Avrupa Direktörü Emre Peker, "FATF'ın hamlesi tek başına para akışını artırmayacak olsa da (Hazine ve Maliye Bakanı) Mehmet Şimşek'in ortodoks ekonomi politikalarını tekrar uygulama ve Türkiye'yi sağlam bir yatırım destinasyonu olarak gösterme çabalarına destek olacak" değerlendirmesinde bulundu. 

FATF, 2021'in Ekim ayında kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu gerekçesiyle Türkiye'nin daha sıkı izlenmesini gerektiren gri listeye alındığını duyurmuştu.