Gündem

Malatya 6 Şubat Platformu'ndan etkinlik yasağına tepki: Belirttiğimiz yerde anma etkinliğimizi yapacağız; anayasal hakkımız

06 Şubat 2024 01:46

Malatya Valiliği, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde anma amaçlı yapılacak resmi etkinlikler haricindeki tüm eylem ve etkinlikleri üç gün süreyle yasakladı. Malatya 6 Şubat Platformu adına konuşan Eğitim Sen Malatya Şubesi Başkanı Nevzat Millioğulları, “Bizim sahip olduğumuz Anadolu’nun kadim kültüründe bu tür yasaklar ayıplanır. Biz biliyoruz; bu bizim anayasal hakkımız, kimse bizim anma etkinliğimizi engelleyemez. Yarın biz çıkacağız, belirttiğimiz yerde anma etkinliğimizi yapacağız” dedi.

TIKLAYIN - Malatya Valiliği'nden 6 Şubat'ın yıl dönümünde 3 günlük eylem yasağı: Sadece kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği etkinliklere izin verilecek 

Malatya Valiliği, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde anma amaçlı yapılacak resmi etkinlikler haricindeki tüm eylem ve etkinlikleri, bu gece yarısından başlamak üzere 7 Şubat Çarşamba günü saat 23:59’a kadar yasakladığını açıkladı. Valiliğin internet sitesinde ve sosyal medya hesabında bugün duyurulan yasaklama kararında, anma eylemleri için gelecek yurttaşların Malatya’ya alınmayacağını belirtildi. 

"Bu bizim anayasal hakkımız"

Malatya 6 Şubat Platformu adına açıklama yapan Nevzat Millioğulları, yasağa rağmen yarın alanlarda olacaklarını söyledi. Millioğulları, şöyle konuştu: 

“6 Şubat 2023 depreminde kaybettiğimiz canları anmak için ‘Sessiz Çığlık’ adı altında bir etkinlik hazırlamıştık. Birkaç saat önce, Malatya Valiliği’nin bu ve benzeri etkinlikleri yasakladığını öğrendik. Renklerinin dahi siyah-beyaz olarak seçildiği, materyallerinin siyah-beyaz hazırlandığı bir etkinlik… İnsanların matemlerini tutmalarını engellemenin ne anlamı var ki? Bizim sahip olduğumuz Anadolu’nun kadim kültüründe bu tür yasaklar ayıplanır. Biz biliyoruz; bu bizim anayasal hakkımız, kimse bizim anma etkinliğimizi engelleyemez. Yarın biz çıkacağız, belirttiğimiz yerde anma etkinliğimizi yapacağız.” 

Malatya 5 Şubat Platformu, bu gece saat 04:17'de Hayat Sitesi önünde anma etkinliği, öğle saatlerinde de sessiz anma yürüyüşü düzenleyeceğini duyurmuştu. 

Jeoloji Mühendisleri Odası da Malatya’da yarın saat 13:00’te, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün de konuşmacı olarak katılacağı “6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri Anma Konferansı” düzenleyeceğini açıklamıştı.