Dünya

Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan "Kadın, yaşam, özgürlük" eylemleri dünyaya yayıldı

02 Ekim 2022 08:47

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından ‘kıyafet kurallarına uymadığı’ gerekçesiyle alındığı gözaltında hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolar dünyanın dört bir yanına yayıldı. Çok sayıda ülkede “Kadın, yaşam, özgürlük” eylemleri düzenlendi.

The Guardian’da yer alan habere göre, İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltında öldürülmesi üzerine başlayan eylemler sürerken Auckland, Londra, Melbourne, New York, Paris, Roma, Seoul, Stockholm, Sydney gibi çok sayıda büyük şehirde “Kadın, yaşam, özgürlük” eylemleri gerçekleştirildi.

İran’da düzenlenenen ve güvenlik güçlerinin şiddetli yanıt verdiği protestolarda şu ana kadar en az 83 kişi hayatını kaybetti.

İran’ın birçok kentinde olaylar devam ederken güvenlik güçleri, yargının talimatıyla, protestolara katılan ve "kamu güvenliğini tehlikeye attığı” ileri sürülen göstericilere yönelik gözaltı ve tutuklama dalgası başlattı.

Bu kapsamda ülke medyasına yansıyan haberlere göre, aralarında öğrenciler, ünlü isimler ve gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 2 bin kişinin gözaltına alındığı tahmin ediliyor.