Gündem

Mahkeme, YSK Başkanı’na “karaktersiz” diyen sanığı beraat ettirdi

Sadi Güven’in avukatı istinaf başvurusunu geri çekti, karar kesinleşti

13 Aralık 2022 16:25

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı ve hakkında hem hapis cezası hem de siyasi yasak istenilen davanın yarınki duruşması öncesi ilginç bir gelişme yaşandı. Ankara 42. Asliye Ceza Mahkemesi, 2018'de sosyal medya hesabından dönemin YSK Başkanı Sadi Güven’e, “Şark kurnazı karaktersiz” diyen sanığın beraatına karar verdi. Güven’in avukatı önce karara itiraz ederek dosyayı istinafa taşıdı. Ancak bir süre sonra avukat, dosyaya bakacak olan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 6. Ceza Dairesi’ne başvuruda bulunarak istinaf dilekçesini geri çekti. Böylece Güven’e, “Şark kurnazı karaktersiz” diyen sanığın beraatı kesinleşti.

 “Hakaret değil, kaba davranış”

Dava dosyasına göre, N.S. isimli kadın, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin yapıldığı 24 Haziran 2018'de sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak, Güven’e yönelik, “Şark kurnazı karaktersiz” şeklinde paylaşımda bulundu. Güven’in avukatının şikayeti üzerine N.S. hakkında, “sesli ve görüntülü bir ileti ile hakaret” suçundan dava açıldı. Dava, Ankara 42. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. N.S., duruşmadaki savunmasında, Güven hakkındaki paylaşımı yapıp yapmadığını hatırlayamadığını, paylaşımı daha sonra sayfasından kaldırdığını belirterek, hakaret kastı olmadığını söyledi. N.S.’nin avukatı Mehtap Demirhan da paylaşımın hakaret suçunu oluşturmadığını kaydederek, müvekkilinin beraatını istedi. Dosya Haziran 2019’da karara çıktı. Mahkeme, yapılan yargılama sonucunda N.S.’nin beraatına hükmetti. Mahkemenin gerekçeli kararında, “sanığın sözlerinin, müştekinin onur şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, kaba ve nezaket dışı davranış niteliğinde olduğu” belirtilerek, hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı kaydedildi.

 Güven’in avukatı istinaf başvurusundan vazgeçti

Güven’in avukatı, mahkemenin bu kararına itiraz ederek dosyayı istinaf mahkemesine taşıdı. Ancak avukat bir süre sonra istinaf incelemesini yapacak olan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesi’ne başvuruda bulunarak, istinaf başvurusundan vazgeçtiklerini bildirdi. Böylece N.S hakkındaki beraat kararı kesinleşti.

 İmamoğlu davası yarın

 Güven’in avukatının, yarın görülecek İmamoğlu davasında da beraat kararı çıkması durumunda dosyayı istinaf edip etmeyeceği ise merak konusu oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, 31 Mart 2019 seçimlerinin YSK tarafından iptal edilmesi sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdiği yanıt üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla dava açılmıştı.

İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı bir konuşmada, isim vermeden kendisine yönelik “Avrupa’ya giderek Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” şeklindeki sözlerine bir gazetecinin sorusu üzerine yanıt vermişti. “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın” diyen İmamoğlu hakkında YSK’nın o dönemki başkanı Sadi Güven, kendisi ve görevdeki kurul üyelerine hakaret edildiği iddiasıyla şikayette bulunmuştu. Şikayet üzerine İmamoğlu hakkında dava açılmış, davanın 11 Kasım’daki son celsesinde savcı, İmamoğlu hakkında 4 yıl 1 ay hapis ve siyasi yasak istemişti. Duruşma 14 Aralık’a ertelenmişti.

 

 TIKLAYIN | İmamoğlu'nun yargılandığı davaya örnek olabilecek karar: 'YSK'ya hakaret' davasında "hakaret değil kaba eleştiri" yorumu

TIKLAYIN - Ertelenen davaya ilişkin Ekrem İmamoğlu'ndan açıklama: Türkiye'de böyle bir davanın dahi olması gerçekten utanç verici