Ekonomi

Mahfi Eğilmez: Hazine’nin açığını finanse etmek kolay değil, köprü zamları ile başladık ama ciddi vergi artışları gelebilir

20 Mayıs 2024 07:33

Eski Hazine müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, Hazine’nin 2024’ün ilk 4 ayında 807 milyar liraya ulaşan nakit açığını finanse etmesinin kolay olmayacağını söyledi. Hazine’nin 2023’te de 670 milyar nakit açığı verdiğini hatırlatan Eğilmez, “Bunları finanse etmek kolay değil. Köprü zamları ile başladık ama bu iş böyle bitmeyecek. Önümüzdeki dönemde büyük ihtimalle çok ciddi vergi artışları gelecek” dedi.

Garanti BBVA ile “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” buluşmalarında Türkiye’nin ekonomik göstergelerini anlatan bir sunum yapan Mahfi Eğilmez, sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün aktardığına göre, 2021 Eylül ayında ortaya atılan ‘faiz sebep enflasyon sonuçtur’ tezinin ülkeyi bir faciaya sürüklediğini söyleyen Eğilmez, “O dönemde enflasyon yüzde 19, faiz de yüzde 19’du. Faizi o dönemde yüzde 22’ye çıkarsaydık bugün hiçbir problemimiz olmayacaktı. Tam tersi politika faizi yüzde 8.5’e kadar indi ve böyle bir facia yaşadık şimdi bunu çözmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Asgari ücrete ara zam: Buradan çıkışın bir tek yolu enflasyonu çözmek

Eğilmez, asgari ücrete ara zam beklentisi üzerine ise şunları söyledi:

“Asgari ücrete zam yapıyor sonra enflasyon çıkıyor, sonra yine zam yine enflasyon bir türlü bu kısır döngüden çıkamıyoruz. Buna iktisatta ücret fiyat çekişmesi diyoruz, buradan çıkışın bir tek yolu enflasyonu çözmek. Yüzde 70 enflasyondan çıkış öyle davul zurna ile olmuyor, birçok şirket batacak maalesef. Öyle bir yere geldik ki buradan ciddi bedeller ödeyerek çıkacağız.”

“Hukukun üstünlüğü, demokrasiyi düzeltmeniz lazım”

Faizin doğru tespit edilse bile tek başına bir ülkeyi kurtarma kabiliyetine sahip bir araç olmadığını vurgulayan Eğilmez, “Yanına mutlaka yapısal reformları koymalısınız, hukukun üstünlüğü, demokrasiyi düzeltmeniz lazım... Bunları yapmazsanız çıkış imkanı kalmıyor” ifadelerini kullandı.

“Kur sanki buradan yukarı gitmeyecekmiş gibi görünüyor”

Dr. Mahfi Eğilmez, döviz kuruna yönelik beklentilere ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Göstergelere baktığımızda gidiş böyleyse kur çok artacak gibi görünmüyor. Tabii Türkiye sürprizler ülkesi. Ama bu görünümle giderse kur sanki buradan yukarı gitmeyecekmiş gibi görünüyor, aşağı da gitmeyecek. Burada 30’larda kalacak gibi görünüyor. Tabii ihracatçı buna çok kızıyor haklı olarak. Yıl sonuna doğru 40 olmayabilir, görmeyebiliriz; 32’ler civarında kalabiliriz.”