Dünya

Macron'un sert NATO eleştirisi Rusya'yı memnun etti

"Altın kelimeler, çok isabetli"

08 Kasım 2019 11:48

T24 Dış haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un NATO ile ilgili olmusuz yorumları Moskova'yı memnun etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Macron'un The Economist'e "Şu anda NATO'nun beyin ölümünü görüyoruz" demesiyle ilgili olarak sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Altın kelimeler.  Şu anda NATO'nun içinde bulunduğu durumun isabetli bir tanımı" yazdı.

Macron ne söylemişti?

BBC Türkçe'nin aktardığına göre ABD'nin NATO'ya danışmadan Suriye'den askerlerini çekmesini eleştiren Macron, "ABD ile NATO müttefikleri arasında stratejik karar alma süreçlerinde hiçbir şekilde koordinasyon yok. Hiç. Aynı zamanda bir diğer NATO üyesi Türkiye'nin, çıkarlarımızın söz konusu olduğu bir bölgede, koordinasyonsuz saldırgan eylemleri var" dedi.

Macron, NATO Antlaşması'nın bir üyeye yapılan saldırıyı tüm üyelere yapılmış sayan ve kolektif savunma öngören 5'inci maddesine inancının sürüp sürmediği sorusuna ise, "Bilmiyorum" yanıtını verdi.

Macron sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama 5'inci madde yarın ne ifade edecek? Eğer Beşar Esad rejimi Türkiye'ye misilleme yapmaya kalkarsa buna dahil olacak mıyız? Bu kritik bir soru."

ABD'nin Orta Doğu'ya olan ilgisini kaybederek Asya'ya yöneldiğini söyleyen Macron, "Trump'ın ABD'nin Suriye'deki Kürt müttefiklerini terk etmesi bunu güçlendirmekle kalmadı, aynı zamanda NATO'yu zayıflattı" dedi.

"Türkiye uzun vadede NATO'da olmayacak mı?" sorusunu da yanıtlayan Macron, "Bunu söyleyemem. Türkiye'yi NATO'dan dışlamak çıkarımıza değil ama belki de NATO'yu yeniden gözden geçirmeliyiz" dedi.

Macron sözlerini, "Stratejik ve siyasi olarak bir sorunumuz olduğunu kabullenmemiz lazım" diye sürdürdü.

Macron, Avrupa ülkelerinin NATO'yu savunmak için artık ABD'ye güvenemeyeceğini belirterek, "askeri özerkliğini" kazanması gerektiğini savundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Macron'un aşırı tepki vrdiği değerlendirmesinde bulundu.