Dünya

Macron, genel seçimlerdeki hezimetin ardından muhalefet liderlerine seslendi: Herkes uzlaşmayı öğrenmeli

Macron'un merkez bloğu Ulusal Meclis'teki çoğunluğu kaybetti

23 Haziran 2022 08:09

Partisi Fransa Parlamentosu’nda çoğunluğu kaybeden ve kariyerinin en büyük krizlerinden biri içine giren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, muhalefet partilerinin liderlerine seslenerek ülkede bir siyasi çıkmazın önlenmesi için herkesin uzlaşmayı öğrenmesi gerektiğini söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Fransa’da merkez ittifakın 40’tan fazla koltuk kaybettiği genel seçimlerin ardından ilk açıklamalarını yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükûmet kuracak partiler arasında anlaşmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Macron, televizyonda yayınlanan açıklamasında “Çatlakları, yeni Ulusal Meclis’e yansıyacak ülkemiz içindeki derin bölünmeleri görmezden gelemem” dedi.

Macron, “Gelecek günlerde Ulusal Meclis içindeki farklı formasyonların ne kadar sorumluluk ve iş birliğini kabul etmeye hazır olduğunu göreceğiz” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un 2017’de seçildiği dönem içinde partisi parlamentoda salt çoğunluğu sağlamıştı. 2022 seçimlerinde yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron, genel seçimlerde aynı sonucu alamadı. 

Aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik, tarihi bir artışla Ulusal Meclis’teki en büyük tek muhalefet partisi oldu. Seçimde sol ittifakın partileri de büyük kazanımlar elde etti. Boyun Eğmeyen Fransa lideri Jean-Luc Melenchon’un öncülük ettiği ittifak, parlamentodaki en büyük üçüncü blok oldu.