Dünya

Macaristan'dan 'Barış Pınarı Harekâtı'na destek

Başbakan Orban: Türkiye kapıları açarsa zor durumda kalırız

25 Ekim 2019 23:55

Macaristan'ın mülteci karşıtı tutumuyla bilinen Başbakanı Viktor Orban, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı'na destek verdi.

Başbakan Orban, Macaristan devlet radyosunda yaptığı haftalık konuşmasında harekatın kınanacak bir tarafı olmadığını, Türkiye'de 3 milyondan fazla mültecinin yaşadığını belirterek, “Ankara'nın Suriye'nin kuzeyini askeri açıdan istikrara kavuşturduğunu ve orada güvenli bir bölge oluşturduğunu” savundu.

“Türkiye kapıları açarsa zor durumda kalırız”

AB'nin Türkiye'nin kontrolündeki güvenli bölgede altyapı çalışmaları için finansal destek sağlaması gerektiğini söyleyen Orban, eğer bu destek sağlanmazsa Suriyeli 4 milyonu aşkın göçmenin Türkiye, Yunanistan ve Balkanlar üzerinden ya Macaristan ya da Hırvatistan sınırına ulaşacağını ama bunun yaşanmasını istemediklerini ifade etti.

Orban, "Bunun gerçekleşmemesi Macaristan'ın temel çıkarlarından biridir" diye konuştu.

Daha önce Türkiye'yi savunmuştu Macaristan, daha önce Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi'nin Türkiye'yi kınama girişimini engellemeye çalışmış ancak perşembe günü Avrupa Parlamentosu'ndaki Macar milletvekilleri Ankara’ya yaptırım talep eden önergeyi onaylamıştı.