Dünya Basınında Bugün

Lübnan yeni cumhurbaşkanını seçecek, 2 yıllık boşluk doldurulabilecek mi; Meta artık ABD'de "doğruluk" kontrolü yapmayacak | Dünya Basınında Bugün

08 Ocak 2025 09:40

Güncelleme: 08 Ocak 2025 10:33

T24 Dış Haberler

Farklı zamanlarda içilen kahvenin sağlığa faydaları üzerine yapılan ilk büyük araştırmaya göre, sabahları kahve içenler daha sonra içenlerde görülmeyen faydalar elde ediyor. 20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Donald Trump, Grönland ve Panama Kanalı'nın kontrolünü ele geçirmek için askerî ya da ekonomik baskı kullanıp kullanmayacağını söylemeyi reddetti ve ABD'nin küresel ayak izini genişletme kampanyasını hızlandırdı. Meta'nın ABD'deki kapsamlı doğruluk kontrol programını lağvedilecek ve platformlarında yalanların yayılmasını sınırlamaya çalışan ancak muhafazakâr çevrelerde sansür olarak eleştirilen uygulamaya son verilecek. Lübnan yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere perşembe günkü parlamento oturumuna hazırlanıyor ancak son günlerde Beyrut'a yönelik mekik diplomasisine rağmen iki yıllık boşluğu yeni bir ismin doldurup doldurmayacağı belirsizliğini koruyor. AİHM, salı günü verdiği dönüm noktası niteliğindeki bir kararla Yunanistan'ın bir kadını yasadışı bir şekilde komşu ülke Türkiye'ye geri gönderdiğine hükmetti ve Yunanistan'ın sınır dışı etme ya da “geri gönderme” yöntemini sistematik olarak kullandığını açıkladı.

8 Ocak 2025'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Sabah kahvesi kalp sağlığını koruyor

Farklı zamanlarda içilen kahvenin sağlığa faydaları üzerine yapılan ilk büyük araştırmaya göre, sabahları kahve içenler daha sonra içenlerde görülmeyen faydalar elde ediyor.

Sabah kahvesi içenlerin, içmeyenlere kıyasla 10 yıllık bir takip süresi boyunca herhangi bir nedenden ölme olasılığı yüzde 16 iken kardiyovasküler hastalıklardan ölme olasılığı ise yüzde 31 olarak ölçüldü. 


The Wall Street Journal | Trump, Panama ve Grönland tehditlerini tırmandırıyor

20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Donald Trump, Grönland ve Panama Kanalı'nın kontrolünü ele geçirmek için askerî ya da ekonomik baskı kullanıp kullanmayacağını söylemeyi reddetti ve ABD'nin küresel ayak izini genişletme kampanyasını hızlandırdı.

Trump, ABD'nin askeri ve ekonomik gücünü kendi istediği şekilde kullanmayacağına dair güvence verip veremeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken “Şimdi böyle bir taahhütte bulunmayacağım. Belki bir şeyler yapmak zorunda kalabilirsiniz.” dedi. 


The Washington Post | Meta, Trump dönemine hazırlanırken doğruluk kontrollerine son veriyor

CEO Mark Zuckerberg salı günü yaptığı açıklamada, Meta'nın ABD'deki kapsamlı doğruluk kontrol programını lağvedeceğini ve platformlarında yalanların yayılmasını sınırlamaya çalışan ancak muhafazakâr çevrelerde sansür olarak eleştirilen bir uygulamaya son vereceğini söyledi.

Şirket, Elon Musk'ın X'inin öncülük ettiği bir süreçle, kullanıcılarının belirli gönderilerin yanında görünen notlarda bağlam eklemelerine veya iddiaları çürütmelerine izin vereceğini söyledi. Meta ayrıca yasadışı veya yüksek şiddetli ihlallere odaklanmak için göçmenlik ve cinsiyet kimliği gibi sıcak gündem konularındaki kısıtlamaları kaldıracak.


Al Arabiya | Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi: 9 Ocak'taki oylama iki yıllık boşluğu doldurabilir mi?

Lübnan yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere perşembe günkü parlamento oturumuna hazırlanıyor ancak son günlerde Beyrut'a yönelik mekik diplomasisine rağmen iki yıllık boşluğu yeni bir ismin doldurup doldurmayacağı belirsizliğini koruyor.

Ülke Ekim 2022'den bu yana cumhurbaşkanından yoksun. O tarihten bu yana İran ve desteklediği gruplar ile İsrail arasındaki yıkıcı savaş bölgeyi yeniden şekillendirdi.

Bu arada Lübnanlı siyasetçiler defalarca yeni bir cumhurbaşkanı seçmekte başarısız oldular ve her seferinde farklı dış tarafları ve gelişmeleri suçladılar.

ABD başkanlık elçisi Amos Hochstein hafta sonunu Riyad'da Suudi Arabistan'ın en üst düzey diplomatı Prens Faysal bin Ferhan ile Lübnan dosyasını görüşerek geçirdikten sonra pazartesi günü Beyrut'a inmişti. 


eKathimerini | AİHM Yunanistan'ı mahkûm etti 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, salı günü verdiği dönüm noktası niteliğindeki bir kararla Yunanistan'ın bir kadını yasadışı bir şekilde komşu ülke Türkiye'ye geri gönderdiğine hükmetti ve Yunanistan'ın sınır dışı etme ya da “geri gönderme” yöntemini sistematik olarak kullandığını açıkladı.

Karar, Yunanistan ve bazı Avrupa Birliği üye ülkelerinin daha sıkı göç kontrolleri istediği bir dönemde, Avrupa'nın sınırlarındaki göçmenleri nasıl ele alacağını etkileyebilir.