Lübnan'da hükümetin son olarak Whatsapp gibi uygulamalarda sesli arama özelliğini vergilendirme kararı alması vatandaşlarda tepkilere neden oldu. Başkent Beyrut'ta binlerce vatandaş hükümetin yeni tasarruf düzenlemeleri ve kötüye giden ekonomik koşullarını protesto etmek için sokağa çıktı. Protestolar hükümetin vergi kararından vazgeçmesine rağmen devam etti.
CNN'de yer alan habere göre, Lübnan'da perşembe gecesi başlayan eylemler cuma sabahın ilk saatlerine kadar sürdü. Protestocular ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda pek çok yol kapandı, araçların lastikleri ateşe verildi.
Lübnan İç Güvenlik Güçleri, Twitter hesabından yayımladığı mesajda 40 görevlinin yaralandığını aktardı. Beyrut Uluslararası Havalimanı'na giden yollar protestocular tarafından kapatıldı.
Hükümet perşembe günü internet üzerinden arama yapmayı sağlayan Whatsapp, Facebook gibi uygulamalarda günlük 20 cent vergi getirileceğini açıklamıştı. Hükümetin açıklamasının ardından sosyal medyada vatandaşların tepkisi şiddetlenmeye başlamıştı.
Lübnan İçişleri Bakanı Raya el-Hasan, yerel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, ülkedeki gösterilerin çoğunun barışçıl olduğunu ve güvenlik güçlerine, gerekmedikçe müdahalede bulunulmaması yönünde talimat verildiğini söyledi. Başbakan Saad el-Hariri'nin daha önce dile getirdiği kemer sıkma politikalarını hatırlatan Hasan, "Hükümetin, kemer sıkma politikaları ile vatandaşın yükünü hafifletme arasında bir denge sağlaması gerekiyor" dedi.
Bakan Hasan, Başbakan Hariri'nin istifa ihtimaline ilişkin, öyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.
Gece boyunca süren protestoların 2015'te yaşanan 'çöp krizinden' bu yana en büyüğü olduğu söyleniyor.
Dünya Bankası'nın verilerine göre Lübnan'da nüfusun yaklaşık üçte biri yoksulluk sınırında yaşıyor.