Dünya

Lübnan'da Covid-19 nedeniyle 10 günlük OHAL ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi

11 Ocak 2021 23:05

Lübnan'da artan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) vakaları nedeniyle 10 günlük olağanüstü hal ve kesintisiz sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Reuters'ın haberine göre, Yüksek Savunma Komisyonu Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında yeni kararlar aldı. Buna göre Lübnan'da 14 Ocak Perşembe gününden itibaren 10 günlük olağanüstü hal (OHAL) ve kesintisiz sokağa çıkma yasağı kararının alındığı toplantıda, gerekli görüldüğü takdirde bu sürenin uzatılabileceği kaydedildi.

Ülkede sokağa çıkma yasağı 14 Ocak'ta yerel saatle 05.00'te başlayıp, 25 Ocak saat 05.00'e kadar sürecek.

Geçen hafta, Covid-19 vakalarında görülen artış nedeniyle 7 Ocak-1 Şubat tarihlerinde ülke genelinde ticari işletmelerin kapatılması ve 18.00-05.00 saatlerinde kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanması kararı alınmıştı.

Salgının kontrolden çıktığının düşünülmesiyle hükümetin yeni adımlar atması bekleniyordu. Başbakan Hassan Diyab konuyla ilgili bugünkü açıklamasında, salgında çok tehlikeli bir aşamaya girdiklerini dile getirerek, "Bizim görevimiz, Lübnanlıları büyük bir kesimin pervasızlığından korumaktır. Ya kararlı bir karantina ile durumu kontrol altına alırız ya da İtalya'da yaşananlardan daha tehlikelisini Lübnan'da göreceğiz" demişti.

Bazı ülkelerden gelen yolculara karantina zorunluluğu

Toplantıda Uluslararası Refik Hariri Havalimanı'ndan ülkeye girişi yüzde 20'ye kadar düşürme ve gelen her yolcudan sonucu negatif olan PCR testi talep etme kararı da alındı.

Bu kapsamda ayrıca, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden gelen yolculara otelde 7 gün karantina zorunluluğu getirildi.

OHAL kararları çerçevesinde ülke genelindeki kamu ve özel kurumların yanı sıra tüm eğitim kurumları da kapalı olacak.

Hastanelerde yer kalmadı

Lübnan'da Sağlık Bakanlığının bugün açıklanan son verilerine göre, Covid-19 salgınında toplam can kaybı 1629'a, vaka sayısı 222 bin 391'e yükselirken, 144 bin 548 kişi de sağlığına kavuştu.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, 4 Ocak'ta hastanelerin doluluk nedeniyle daha fazla hasta kabul edemeyeceğini ve salgının Lübnanlıların hayatını tehdit edecek boyuta ulaştığını söylemişti.