Gündem

Lice davasının gerekçeli kararı açıklandı: Asker eylemi değil

Davada tek sanık olan emekli Albay Eşref Hatipoğlu, 2018'in aralık ayında beraat etmişti

06 Şubat 2019 09:45

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te 16 kişinin öldürüldüğü katliamın, beraatla sonuçlanan davasının gerekçeli kararı açıklandı. İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi açıkladığı gerekçeli kararda, olayların askerlerin eylemi olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Lice davası 8 Aralık 2018’de tek sanık olan dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu’nun beraatıyla bitmişti.

Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'ın haberine göre, kararda kesin delil elde edilemediğine değinilerek şöyle dendi:

“Kovuşturma aşamasında yazılan müzekkerelerle kimlikleri tespit edilebilen ve tanık olarak beyanı alınanlar ve tutanaklar düzenleyen çok sayıdaki asker ve polis ile tanıkların, teröristlerin saldırıda bulunduğunu beyan ve tutanakları ile doğruladıkları, iddianamedeki suçlamaların somut delillere değil varsayımlara dayandığı, maddi deliller karşısında soyut iddia ve beyanlara itibar edilemeyeceği hususları hep birlikte değerlendirildiğinde, sanık Eşref Hatipoğlu’nun üzerine atılı suçları işlediği hususunda mahkûmiyetlerini gerektirir, yeterli ve her türlü şüpheden uzak kesin delil elde edilemediğinden üzerine atılı suçlardan ayrı ayrı beraatına, sanık Tünay Yanardağ’ın kovuşturma aşamasında ölmesi sebebiyle davanın düşürülmesine karar vermek gerekmiştir."

TIKLAYIN - Lice davasında tek sanık beraat etti: 25 yılda neler yaşandı?