Dünya

Libya'nın unutulan tarihi:Kirene Antik Kenti

Yunan ve Roma döneminden kalan sütunların yükseldiği antik kentte, bugün keçi ve inekler otluyor

28 Mart 2011 02:00

T24 - UNESCO’nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) dünya kültür mirasları listesine aldığı antik Yunan kenti Kirene, on yıllardan beri turizm alanında gösterilen ihmalkarlığın sıkıntısını çekiyor. 

Yeşil vadiler üzerinde Akdeniz’in mükemmel manzarasını içeren, Yunan ve Roma döneminden kalan sütunların yükseldiği antik kentte, bugün keçi ve inekler otluyor. Hürriyet gazetesinde yer alan haber şöyle: 


Libya'nın unutulan tarihi Kirene-27.03.2011



Libya'nın unutulan tarihi Kirene-27.03.2011

M.Ö yüzyılda Yunanlılar tarafından kurulan ve ardından Roma’nın hükümdarlığa giren antik kentin, ne koruyucu bariyerleri, ne hediyelik eşya dükkanları ne de bu tür mekanlarda sıkça bulunan geleneksel restoranları var.  

Libya'nın unutulan tarihi Kirene-27.03.2011

Tersine, antik kent harabe halindeki çirkin Şahaat köyü ile çevrili. 

Libya’nın doğusunda halk, yaşadıkları bölgelere Kaddafi’nin devrimle iktidara geldiği 1969’dan bu yana yatırım yapılmamasından şikayetçi.  

Libya'nın unutulan tarihi Kirene-27.03.2011

Şahaat’ta polis olan Hamdi Hamed, “1969’daki devrimden bu yana burada her şey aynı. Petrolde yatırım yapıldı ancak turizmde hiçbir adım atılmadı” dedi. 

Libya'nın unutulan tarihi Kirene-27.03.2011

Bugün, Libya’nın doğusu neredeyse tamamen Kaddafi karşıtı isyancıların kontrolüne girmiş durumda. Hamed, “Umuyorum ki sorunlarımızı aştıktan sonra turizme devam ederiz. Petrol bir gün bitebilir, ama turizm devam edecek” ifadesini kullandı. 


TEK BİR TESİS BİLE YOK

Dünya petrol üretiminin yüzde ikisini karşılayan Libya’da, ülkenin doğusunda yatırım olarak görülen tek şey petrol üretim tesisleri. Turizm potansiyeli yüksek kıyı şeridinde, turizm tesisleri, oteller ve restoranların sayısı çok az. 

Hellenistik dönemin en önemli eserlerinden Kirene’nin yakınlarında, turistler için tek bir tesis bile yok. Şahaat’ta yaşayan işsiz Hamdi Bzeivi, “Birilerinin turizme yatırım yapmasını istiyoruz. Bölgedeki birçok tarihi eser hala gömülü halde” dedi. 

Kirene harabelerinde, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’a adanan ikinci yüzyıldan kalma bir kemer çöplerden kirlenmiş durumda. Bir zamanlar Yunan trajedilerinin sergilendiği amfi tiyatro, keçi toynaklarının izini taşıyor. 


FİLOZOF İNEKLER

Kirene’de, Yunan felsefesinin yayılmasına hizmet veren bir okulun kurulduğuna inanılır. Ancak bugün, antik kentte düşünüp taşınırmış gibi sesler çıkararak gezinenler geviş getiren inekler.