Dünya

Libya: Fransa'nın Hafter'i desteklemesi utanç vericidir

12 Aralık 2020 07:52

Libya Savunma Bakanı Selahaddin en-Nemruş, "ülkesinin Türkiye ile askeri iş birliği anlaşmasının açık ve ilan edilmiş" olduğunu, "Hafter ve onu destekleyenlerin ittifakları gibi gizli olmadığını" söyledi.

France 24 televizyonun İngilizce yayınına konuşan Libya Savunma Bakanı ,"Tavrını değiştirmesini ümit ederiz ancak Fransa'nın Hafter'i yıllarca desteklemesi utanç vericidir" ifadelerini kullandı.

Nemruş; Halife Hafter ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in bir kenara konması şartıyla siyasi çözüm için karşı tarafla görüşmelere hazır olduklarını vurguladı.

"Hafter'i kabul etmek mümkün değildir çünkü o bir savaş suçlusudur. Olması gereken yer hapishanedir Terhune'de ve Trablus'un güneyinde yeni toplu mezarlar keşfediyoruz" diyen Nemruş, Hafter güçlerinin ateşkesi delmeyi sürdürmeleri durumunda bu anlaşmadan çekilme ve Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Hafter'e karşı savaşmaya hazır olduğu söyledi.

Nemruş, Trablus hükümetinin ateşkes anlaşmasına saygı duyduğu bir vakitte Hafter'in paralı askerlerin desteğiyle Libya'nın güneyine saldırı düzenlediğini ifade etti.

Türkiye ile yapılan askeri iş birliği anlaşmasına ilişkin Nemruş "Türkiye ile yapılan askeri iş birliği, açık ve ilan edilmiş bir anlaşmadır. Hafter'in destekçileriyle yaptığı ittifaklar gibi gizli değildir" şeklinde konuştu.

Libya Savunma Bakanlığı'ndan perşembe günü yapılan açıklamada, başkent Trablus'un güneyine yakın bölgelere sivil giyimli silahlı kişiler tarafından sızma gerçekleştirildiğine ilişkin bilginin kesin olduğu kaydedilmişti.