Laiklik Meclisi'nin mayıs ayı raporu, laik eğitimde yaşanan endişe verici değişiklikleri detaylandırıyor. 257 olayın ele alındığı "Laiklik İhlalleri Raporu"nda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni eğitim programı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" sert eleştirilere maruz kaldı. Raporda, bu programın "piyasacı ve gerici bir ideolojiye dayalı olarak gelecek kuşakları şekillendirme girişimi" olduğu vurgulandı.
Eğitimdeki Karşıdevrim İddiaları
Eğitimden sağlığa, siyasetten ekonomiye içerisinde pek çok alandaki ihlalleri kapsayan rapor, kültürel ve savunma politikalarını da eleştirel bir bakışla inceliyor. Özellikle eğitimdeki "karşıdevrimci atılımlar", laiklik ilkesinin temel taşlarından biri olan bilimsel eğitime zarar verme potansiyeli taşıyor.
Aile Politikalarında Tartışmalı Vizyon
Cumhuriyet'ten Aytunç Ürkmez'in haberine göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı" da raporda eleştiri oklarını üzerine çekti. Belgede, STK'lar olarak adlandırılan yapıların aslında tarikat ve cemaatler olduğuna dair vurgular yapılırken, bu durumun aile yapısı üzerinden toplumsal değerlerin yeniden şekillendirilmesine yönelik bir girişim olduğu öne sürüldü.
Siyasi "Normalleşme" Tehlikesi
Raporda, siyasi alandaki "normalleşme" ve "diyalog" süreçlerinin iktidarın elini daha da güçlendirebileceği tehlikesine dikkat çekilirken, bu süreçlerin mevcut laik yapıya zarar verebileceği uyarısı yapıldı.
"Laiklik İhlalleri Raporu, Mayıs 2024" raporunun tamamını okumak için tıklayın.