Dünya

Kuzey Kore, hipersonik manevra kabiliyetine sahip savaş başlığıyla donatılmış yeni bir balistik füze denemesi yaptı

Seul Savunma Bakanlığı fırlatmayı kınayarak, Kuzey Kore'nin Güney'e karşı "doğrudan bir provokasyon" gerçekleştirmesi halinde "ezici bir karşılık" verecekleri uyarısında bulundu

15 Ocak 2024 15:25

T24 Dış Haberler

Kuzey Kore, hipersonik manevra kabiliyetine sahip bir savaş başlığı ile donatılmış yeni bir balistik füzeyi test ettiğini açıkladı. Bu, Pyongyang'ın bu sene bilinen ilk silah denemesi. 

Devlet medyasında yer alan kısa bir haberde, katı yakıtlı hipersonik orta menzilli balistik füzenin "hipersonik manevra kabiliyetine sahip kontrollü bir savaş başlığı ile yüklü olduğu" belirtildi.

Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), testin savaş başlığının "süzülme ve manevra özelliklerini" ve "yeni geliştirilen çok aşamalı yüksek itiş gücüne sahip katı yakıtlı motorların güvenilirliğini" doğrulamayı amaçladığını söyledi. KCNA ayrıca  fırlatmanın "hiçbir komşu ülkenin güvenliğini etkilemediğini ve bölgesel durumla hiçbir ilgisi olmadığını" açıkladı. 

Güney Kore'den kınama

Seul Savunma Bakanlığı fırlatmayı kınayarak, Kuzey Kore'nin Güney'e karşı "doğrudan bir provokasyon" gerçekleştirmesi halinde "ezici bir karşılık" verecekleri uyarısında bulundu. Açıklamada, "Kuzey Kore'nin bu davranışı, balistik füze teknolojisinin kullanımını yasaklayan BM güvenlik konseyi kararlarını ihlal eden açık bir provokasyondur ve sert bir uyarıda bulunarak derhal durdurulmasını şiddetle talep ediyoruz" denildi.