Dünya

Kuzey Kore dünyadaki birçok büyükelçiliğini kapatmaya hazırlanıyor

01 Kasım 2023 15:23

T24 Dış Haberler

Kuzey Kore, İspanya, Hong Kong ve Afrika'daki birçok ülke de dahil olmak üzere bir düzine kadar büyükelçiliği kapatmaya hazırlanıyor. Güney Kore birleşme bakanlığı yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin yakın zamanda diplomatik misyonlarını kapatmasının, münzevi ülkenin uluslararası yaptırımlar nedeniyle yurt dışında para kazanmakta zorlandığının bir işareti olduğunu söyledi. 

Kuzey Kore devlet medya kuruluşu KCNA, ülkenin büyükelçilerinin geçen hafta Angolalı ve Ugandalı liderlere "veda" ziyaretleri yaptığını ve her iki Afrika ülkesindeki yerel medyanın da Kuzey Kore'nin buradaki büyükelçiliklerinin kapatıldığını bildirdiğini söyledi. Hem Angola hem de Uganda, 1970'lerden beri Kuzey Kore ile dostane ilişkiler geliştirdi, askeri işbirliğini sürdürdü ve heykel inşa projeleri gibi nadir döviz kaynakları sağladı.

Basında büyükelçiliklerin kapatılmasının diplomatik angajman, izole ülkede insani yardım çalışmaları ve yasa dışı gelir elde etme yeteneği açısından sonuçlarıyla birlikte "ülkenin onlarca yıldır yaşadığı en büyük dış politika değişimlerinden biri" olabilecek bir duruma zemin hazırladığı yazıldı. 

Birleşme bakanlığı, çekilmenin Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarına sağlanan finansmanı kısıtlamayı amaçlayan uluslararası yaptırımların etkisini yansıttığını söyledi. Bakanlık, yaptığı açıklamada, "Uluslararası toplumun yaptırımları güçlendirmesi nedeniyle döviz kazandırıcı işleri sekteye uğradığı ve büyükelçiliklerin daha fazla sürdürülmesini zorlaştırdığı için geri çekiliyor gibi görünüyorlar. Bu, geleneksel olarak dost ülkelerle asgari diplomatik ilişkileri bile sürdürmenin zor olduğu Kuzey Kore'nin zor ekonomik durumunun bir işareti olabilir" dedi.

Bakanlık açıklamasına göre Kuzey Kore'nin 159 ülkeyle resmi ilişkileri var ancak Angola ve Uganda'dan çekilene kadar yurt dışında üç konsolosluk ve üç temsilcilik de dahil olmak üzere 53 diplomatik misyonu vardı. Güney Kore'nin Yonha haber ajansının haberine göre Kuzey Kore, İtalya'daki misyonunun komşu ülkedeki işleri yürütmesi nedeniyle İspanya'daki büyükelçiliğini de kapatacak. Partinin internet sitesinde İspanyol Komünist Partisi ile yapılan yazışmalarda, Kuzey Kore büyükelçiliğinin kapanışının 26 Ekim tarihli bir mektupta duyurulduğu görüldü.