Dünya

Kuzey Kore basını, ülkede Covid salgınına Güney Kore'den atılan balonların neden olduğunu iddia etti

01 Temmuz 2022 07:29

T24 Dış Haberler

Kuzey Kore, ülkede meydana gelen Koronavirüs salgınının Güney Kore sınırından atılan "virüslü balonlar" nedeniyle başladığını iddia etti. 

Balonları, Güney Kore'ye kaçan Kuzeylilerin attığı ifade edildi. 

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, nisan ayında doğu bölgesi Kumgang'da "tanımlanamayan objeye" elleyen bir asker ve 5 yaşındaki kızın önce ateşlendiğini sonra da  Covid-19 testlerinin pozitif çıktığını yazdı.

Cuma günü yayımlanan haberde, "Bu kişilerin temas ettiği insanların da ateşlendiği görülmeye başlandı" denildi. 

The Guardian'ın aktardığına göre Kuzey Kore'den ayrılanların bu sene balonları ilk olarak nisan ayı sonunda ülkenin batısına attığına inanılıyor. Haberde direkt olarak Güney Kore'nin ismi kullanılmasa da bahsi geçen balonlar bu ülkeden atılmıştı. 

KCNA, vatandaşları "balonlardan ve rüzgarla gelebilecek diğer objelerden korunmaya" çağırdı. 

Kuzey Kore'den Güney'e kaçanlar, aralıklı olarak uçan balonlara bültenler ve insani yardımlar bağlayarak eski ülkelerine gönderiyor. 

Pyongyang, iki sene boyunca ülkede hiç Covid vakası görülmediğini iddia etmişti. Kuzey Kore, ilk vakayı 12 Mayıs'ta gördüklerini açıklarken vaka sayılarında hızlı artış yaşandı. Cuma günü 4 bin 570 kişinin daha Covid benzeri semptomlar gösterdiği ifade edildi ve böylece toplam vaka sayısı 4.74 milyon oldu.