Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler ABD enflasyon verisine çevrildi

Ülkede haziran ayı enflasyon oranları 13 Temmuz'da açıklanacak

09 Temmuz 2022 14:14

Küresel pay piyasalarında, makroekonomik verilerin ekonomilerde resesyon baskısının henüz korkulduğu kadar güçlü olmadığına işaret etmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadelede kararlı duruşunu korumasıyla pozitif bir seyir izlenirken, gelecek hafta gözler ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. Haziran ayı ABD enflasyon oranları 13 Temmuz Çarşamba saat 15.30'da açıklanacak.

Yüksek enflasyon ve resesyon ikilemi arasında kalan ABD ekonomisinde Fed'in önceliği enflasyona verdiği görülüyor.

Dün açıklanan verilere göre, ABD'de tarım dışı istihdam haziranda 372 bin kişi artarak piyasa beklentilerini aşarken, işsizlik oranı değişim göstermeyerek yüzde 3,6'da kaldı.

Piyasalar resesyona rağmen olumlu fiyatlanıyor

İş gücü piyasasının güçlü kalması Fed'in para politikalarındaki şahin duruşunu koruyacağına işaret etse de enflasyonun kontrol altına alınabileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesi, resesyon ihtimaline karşın piyasalarda olumlu fiyatlanmaya devam ediyor.

Fed yetkilileri hafta içinde yaptıkları açıklamalarda resesyon riskinin korkulduğu kadar güçlü olmayabileceğini dile getirirken, önceliklerinin enflasyonu kontrol altına almak olduğunu bildirdi.

75 baz puan artış sinyali

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve gevşeyecek gibi görünmediğini belirtti.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard da ABD ekonomisinin bu yıl büyümeye devam etmesini beklediğini dile getirerek, temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışından yana olduğunun sinyalini verdi.

10 yıllık tahvil getirisi yüzde 3'ü aştı

Fed yetkililerinin açıklamaları ve iş gücü piyasasındaki verilerin ardından tahvil piyasalarında artan satış baskısıyla ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3'ü aşarken, swap piyasalarında ise resesyon fiyatlaması kısmen de olsa zayıfladı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda temmuz toplantısında 75 baz puan, eylül toplantısında ise en az 50 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor.

Dolar endeksi zirvede

Tahvil piyasalarındaki satış eğilimine karşın enflasyon endişesi ve güvenli liman olarak artan dolar talebi sonrası dolar endeksi 107,8'le son 20 yılın zirvesine çıkmasının ardından haftayı yüzde 1,8 yükselişle 107'den tamamladı.

Hafta içinde resesyon endişeleriyle 97,2 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, Çin'in 220 milyarlık altyapı paketi açıklaması ve güçlü devam ABD iş gücü piyasası verileriyle kayıplarını kısmen telafi etse de, bu hafta yüzde 4,7 azalışla 105,5'e indi.

Altının ons fiyatı da düşüş eğilimini üst üste dördüncü haftaya taşıyarak, haftalık yüzde 3,8 değer kaybıyla 1.742 dolara geriledi.(AA)