Gündem

Kulis: Hukukçu siyasetçilere göre AYM, CHP’nin başvurusuyla ilgili iki karar verebilir

"Can Atalay formülünün işletilmesi için ‘siyasi iradenin’ tavrı önemli olacak"

16 Şubat 2024 10:05

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, Yargıtay kararının ardından milletvekilliği düşürülen TİP Milletvekili Can Atalay'la ilgili kulisleri aktardı. Babacan, "Hukukçu siyasetçilere göre AYM, CHP’nin başvurusuyla ilgili iki karar verebilir. İlki, AYM 'Okunmuş bir kesin yüküm yok' diyebilir. İkincisi, usul ve esas hatalarını dikkate almaz, 'AYM’nin denetleyeceği bir işlem yoktur' kararı verebilir." ifadelerini kullandı. 

Babacan bugünkü yazısında şu ifadeleri kullandı: 

"İktidar partisinin hukukçularına göre AYM, CHP’nin başvurusuna 'denetleyeceği bir işlem yoktur' yönünde karar verecek. Ancak, Anayasa Mahkemesi’nin geçmişte bazı meclis kararları ile ilgili “Eylemli İçtüzük uygulaması” diyerek iptal kararı alındığı da biliniyor. Buna da usul açısından 'Eylemli İçtüzük ihlali' diyerek, iptal yoluna gitmesi de bir olasılık.

Görünen o ki, AYM’nin kararı ne olursa olsun, yeni bir krizimiz olacak. Can Atalay’ın bireysel başvurusuna AYM’nin yeniden hak ihlali kararı vermesi de büyük olasılık. Tüm süreçler sil baştan yeniden işletilecek. Bu kez, esasa ilişkin tartışma olmayacağını varsaysak bile, 13. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden devreye sokulabilir. Ayrıca, Yargıtay’ın direnişini sürdürmesi de söz konusu." 

Yazının tamamını okumak için tıklayın