Gündem

Kulis: AKP'nin kendi sunduğu yargı paketine ilişkin kaygıları var

"Tahliye olması gündeme gelecek yaklaşık 30 bin hükümlünün içinde terör suçluları da olabilir"

06 Temmuz 2019 08:34

Türk Ceza Yasası (TCK), Terörle Mücadele Yasası (TMY), Ceza İnfaz Yasası (CİK) başta olmak üzere pek çok yargı mevzuatında değişiklik öngören düzenlemelerin yer aldığı yargı paketlerinden ilkinin içeriği Adalet Bakanlığı ve AKP Grubu’nda yapılan çalışmalar sonucunda büyük oranda netleştirildi. Paketin Meclis’in tatilinden önce genel kuruldan geçirilmesi yönünde oluşan beklenti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan toplantı sonrasında değişti. Birinci yargı paketinin Meclis’ten geçirilmesi konusunda acele edilmemesi, gerekirse üzerinde biraz daha çalışılarak TBMM’nin yeni yasama yılına başlayacağı ekim ayında gündeme getirilmesi seçeneği öne çıktı. AKP, paketin TBMM’den geçmesiyle tahliye olması gündeme gelecek yaklaşık 30 bin hükümlünün içinde terör suçlularının da olacağı kaygısı duyuyor.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, AKP’de ortaya çıkan bu eğilimin hem MHP ile görüş birliğine varılamaması hem de hukukçu milletvekillerinin bazı kaygılarını dile getirilmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Birinci pakette yer alan ve istinaf mahkemelerinde kesinleşen 5 yılın altındaki bazı suçlara Yargıtay’da temyiz yolunun açılmasına ilişkin düzenlemede 30 bine yakın tahliye olacağı hesabı yapılırken, tahliye edilecekler arasında Terörle Mücedele Yasası’nın “terör örgütleri” başlıklı 7. maddesinin bazı fıkralarının da “temyiz” kapsamına alınması nedeniyle terör suçlarından hüküm giyenlerin de yer alacağı kaygısını dile getiren AKP’nin hukukçu milletvekilleri, FETÖ’den hüküm giyen bazı mahkûmların da bu kapsama girebileceğini savunuyor.

"Bir paket çıkarılmalı"

Bazı parti yöneticileri, paketin sonbahara kaldığını belirtirken; bazıları da küçük bir ihtimal olsa da üzerinde çalışmaları süren paketin 15 Temmuz’da kapatılması planlanan TBMM’nin çalışmalarının uzatılarak çıkarılabileceğini dile getiriyor. Parti içinde bazı hukukçu milletvekilleri ise Meclis tatile girmeden önce dar kapsamlı olsa bile yargıyla ilgili bir paketin çıkarılmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, “Gündem fazlasıyla 23 Haziran seçimiyle meşgul. Bu gündemden uzaklaşılarak ülkenin sorunlarının çözümü için yola devam edildiği mesajının verilmesi anlamında 4-5 maddelik bile olsa bir paket çıkarılmalıdır” görüşünü dile getiriyor.