Ekonomi

Kripto para piyasasında ne gibi düzenlemeler olacak; lisanslama ve vergilendirme geliyor

16 Kasım 2023 09:11

Kripto para ticaretinde öne çıkan ülkelerden biri olan Türkiye'de sektörde güven ve denetleme sağlayacak düzenlemeler yapılması planlanıyor. Reuters, dijital para piyasasında lisanslama ve vergilendirmeyi kapsayacak olası yasal düzenlemeleri yazdı.

GazeteOksijen'in haberine göre; Ankara, yükselen enflasyon ve değer kaybeden liranın alternatif varlıklara olan talebi artırması nedeniyle, kripto ticaretinde yıllardır süren yükselişin ortasında geçen ay yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı.

Türkiye aynı zamanda, ülkeyi 2021'de kara para aklama ve diğer mali suç riski altındaki ülkelerin yer aldığı gri listeye alan Paris merkezli Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) adlı kurumun endişelerini de gidermeye çalışıyor.

Blockchain teknolojisi araştırma ve geliştirme merkezi BlockchainIST Center'ın direktörü Bora Erdamar, "Belirli lisanslama standartlarının getirilmesi yeni düzenlemenin en önemli önceliklerinden biri olacak" dedi ve bunun sistemin kötüye kullanılmasını önleyeceğini de sözlerine ekledi.

Erdamar, düzenlemelerin sermaye yeterliliği gerekliliklerini, dijital güvenliği iyileştirmeye yönelik tedbirleri, saklama hizmetlerini ve rezerv kanıtlarını da içerebileceğini ekledi.

Türkiye kripto işlem hacminde dördüncü sırada

Blockchain analiz firması Chainalytic'in raporuna göre Türkiye, ham kripto işlem hacimlerinde geçen yıl yaklaşık 170 milyar dolar ile ABD, Hindistan ve Birleşik Krallık'ın ardından küresel çapta dördüncü sırada yer aldı. Firmanın raporunda, ülkenin kripto benimseme endeksinde 12. sırada yer alması, bunun Türklerin liradaki değer kaybına karşı koyma arzusunu ve gençlerin yeni teknolojiye olan ilgisini yansıttığı belirtildi.

"Yeni mevzuat en kısa sürede çıkacak"

Ekim ayında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF'ın kalan son tavsiyesine uymak için Ankara'nın kripto varlıkları kapsayan yeni mevzuatı mümkün olan en kısa sürede çıkaracağını ve bunun bir ülkenin yatırım notlarını ve itibarını etkileyebilecek olan gri liste statüsünde olan Türkiye’nin bundan kurtulmasına olanak tanıyacağını söyledi.

Zira, gri listede yer alan ülkelerin, kara para aklama ve diğer mali suçlarla mücadele konusunda çok az şey yaptığı kabul ediliyor ve eksikliklerin düzeltilmesi için bu ülkelerin FATF ile aktif olarak birlikte çalışmaları gerekiyor.

Temmuz ayında yayınlanan bir raporda FATF, Sanal Varlık Hizmet Sağlayıcılarını (Virtual Asset Service Providers) ve hissedarlarına lisanslı ve kayıtlı olma şartı koşmadığı için Türkiye’nin bunları düzgün bir biçimde gibi düzenleyemeyebileceğini ve tespit edemeyebileceğini söyledi. Bu, Türkiye'nin gri listeden çıkmak için ele alması gereken, rapordaki 40 öneriden sonuncusuydu.

Vergi bekleniyor

Futurance Finance Tech & Fexobit kripto para platformu yönetim kurulu üyesi Onur Altan Tan, yeni düzenlemenin platformlar için lisanslama kriterlerini detaylandırmasını ve kullanıcılara vergi getirmesini beklediklerini söyledi. Tan, "Bu düzenleme üzerinde, kripto para borsası firmalarıyla istişare toplantıları da dahil olmak üzere iki yıldan fazla bir çalışma yapıldı, bu nedenle parlamentoya sunulmaya hazır olmalı" diye yorumladı.

Haberin tamamı için tıklayın....