Dünya

Kremlin: Eski Alman Başbakanı Schröder'in Rusya'da olduğunu düşünüyoruz; görüşme yapılabilir

26 Temmuz 2022 14:28

T24 Dış Haberler

Kremlin, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in Rusya'da olduğunu düşündüklerini ve onunla temas kurabileceklerini belirtti. 

Basın toplantısında Scröder'in salı günü Moskova'ya geldiği ile ilgili haberler sorulduğunda Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ''Bildiğimiz kadarıyla Moskova'da'' dedi. 

Henüz Scröder'le bir toplantı planlanmadığını söyleyen Peskov, ''Ancak temas kurulması ihtimal dışı değil'' dedi.

Alman televizyonu RTL, pazartesi akşamı Schröder'i Moskova'da görüntülemişti. Eski Alman lidere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşüp görüşmeyeceği sorulduğunda Schröder, ''Birkaç gün tatil için buradayım. Moskova güzel bir şehir'' yanıtını verdi.

2017 yılında Rus devlet enerji şirketi Rosneft'in denetim kurulu başkanlığına seçilen Schröder'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yakın ilişkisi 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik işgalin başlamasından sonra gündeme gelmişti. 

Schröder Moskova’da ne yapıyor?

Almanya’nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder’in Rusya’nın başkenti Moskova’da ne yaptığı sorusu Almanya’nın önemli gündem maddelerinden biri oldu. Der Spiegel adlı haftalık derginin haberine göre, hem Schröder’in kendisi hem de eşi Soyeon Schröder-Kim, Moskova’da olduklarını doğruladılar. Gerhard Schröder tatil yaptıklarını belirtirken, eşi tatil yapmadıklarını Schröder’in enerji politikası ile ilgili temaslarda bulunduğunu ifade etti.

Alman televizyonu RTL/ntv dün muhabirlerinin eski Başbakan Gerhard Schröder ile Moskova’da buluştuğunu haber vermişti. Der Spiegel dergisi farklı kaynaklardan edindiği bilgilere dayanarak, Schröder’in pazar günü Bakü üzerinden Moskova’ya gittiği, salı günü geri döneceğini yazdı. Schröder’in Moskova’nın Kuzey Akım 1 üzerinden doğal gaz sevkiyatı hakkında temaslarda bulunduğunu iddia eden Spiegel, eski başbakanın kimlerle görüştüğünün bilinmediğini de yazdı. Rusya, çarşamba günü itibariyle Kuzey Akım 1'den Avrupa'ya sevk edilen doğal gaz miktarını tekrar azaltacak.

Almanya'da iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Gerhard Schröder'i Putin ile olan ilişkisi nedeniyle ihraç etmeyi tartışıyor.