Gündem

Kremlin: 2015'te Rus uçağının düşürülmesi emrini Erdoğan vermedi

"Türk tarafının Rus uçağını düşürme emrini başka kişilerin verdiğine işaret eden açıklamalarını esas alıyoruz"

04 Aralık 2019 15:53

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, 2015 yılında düşürülen SU-24 uçağıyla ilgili olarak, "Rus uçağının düşürülme emrinin Erdoğan tarafından verildiğini düşünmüyoruz" dedi.

NATO'daki basına kapalı brifinglerin yazılı belgelerini ele geçiren Stockholm merkezli Nordic Research Monitoring Network araştırma şirketi tarafından, 2015 yılında Suriye - Türkiye sınırında, Türkiye sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülen Rus Su-24 savaş uçağını vurma emrinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildiği iddia edilmiş hafta başından beri bu iddia Rus ve dünya basınında yer almıştı.

Bu iddialara ilişkin Rusya'dan yapılan açıklamada Peskov, "Rus uçağının düşürülme emrinin Erdoğan tarafından verildiğini düşünmüyoruz. Bu bilginin kaynağı belirsiz, nereden geldiği ve ne kadar güvenilir olduğu belli değil. Biz, Türk tarafının Rus uçağını düşürme emrini başka kişilerin verdiğine işaret eden açıklamalarını esas alıyoruz" şeklinde konuştu. 

Ne olmuştu?

Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlal eden SU-24 tipi bir Rus savaş uçağı,  24 Kasım 2015 tarihinde Türk F-16'ları tarafından düşürülmüştü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlar toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili olarak, Türk hava sahasını ihlâl eden Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili "Aynı ihlâl bugün yapılsa Türkiye yine aynı karşılığı vermek durumundadır" diye konuşmuştu.

Erdoğan daha sonra yaptığı açıklamada ise Rusya'nın özür talebini geri çevirmiş, "Özür dilemesi gereken bir taraf varsa biz değiliz. Hava sahamızı ihlal edenler özür dilesin. Rusya'dan özür dilemeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.