Gündem

Köy enstitülerinin kuruluş yıl dönümünde CHP’li Taşcıer’den çağrı: Hasanoğlan Üniversitesi kurulsun

17 Nisan 2019 12:32

T24 Ankara

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer,  köy enstitülerinin kuruluşunun 79. yıl dönümünde, bir dönem Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nün yer aldığı Ankara’nın Elmadağ İlçesi’ndeki yerleşkeye üniversite kurulması için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Taşcıer, eğitim kurumunun adının da Hasanoğlan Üniversitesi olmasını teklif etti.

Köy enstitülerinin yıl dönümünde Cumhuriyet tarihinde eğitim seferberliğinin simgesi olmuş Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nün örnek alınması gerektiğini kaydeden Taşcıer, "Ülkede yaşanan tüm sorunların temelinde eğitim sorunu olduğunu vurgulamak gerek. Kanun teklifini hazırlarken de değindiğim şey eğitimde gün geçtikçe gerilememizdir. Eğitimdeki eksikliklerimiz düşünüldüğünde, Köy Enstitülerini ve özellikle Türkiye’nin başkenti Ankara’nın 35 km ötesinde bulunan ve Cumhuriyet tarihinde eğitim seferberliğinin simgesi olmuş Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nü örnek almak gerekliliği ortadadır” dedi. 

"Bir eğitim seferberliği başlasın, başlangıç yeri de köy enstitülerinin simgesi Hasanoğlan olsun"

Günümüzde yaşanan ekonomik sorunların da temelinde eğitimdeki eksiklikler olduğu yorumunda bulunan Taşcıer, şöyle devam etti:

“Bugün yaşadığımız ekonomik sorunların temelinde de eğitim olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. İsmail Hakkı Tonguç ve Hasan Ali Yücel’in başlattığı seferberliği ve köylerde yurttaşlarımızın donatıldığı eğitim sayesinde ürettiklerini hatırlayın. Tarımdan sağlığa, spordan sanata her türlü eğitim dalında yetiştirilmiş bireyler. Kendi kendine yeten ve geleceğe ışık saçan bireyler yetişiyordu o zamanlar. Bu gün geldiğimiz duruma bakınca insanın içi acıyor. Patatesi ithal eden bir ülke olduk. İşte bütün bunların temelinde eğitimdeki sorunlar yatıyor. Bir eğitim seferberliği başlasın, başlangıç yeri de başkentimizin sadece 35 km uzağında, Köy Enstitülerinin simgesi Hasanoğlan olsun.”

Eğitim alanında OECD ülkeleri ile ülkemizi karşılaştıran Taşcıer; “OECD sonuçlarının hiç de iç açıcı olmadığı maalesef ortada. Örneğin Türkiye'de 2017 yılında 25-34 yaş aralığında olup,lise eğitim düzeyinin altında kalanların oranı yüzde 44 olarak ifade edilmektedir. Bu oran, yüzde 15 olan OECD ortalamasının yaklaşık 3 katıdır. Tablo böyle olunca bir seferberlikten söz etmek abartı olmayacaktır. Bugün dünyanın refah düzeyi yüksek olan ülkeleri arasında olan Finlandiya’ya baktığımızda, eğitim alanında Türkiye’nin bundan 79 yıl önceki sisteminin günümüz teknolojisine uyarlanmış halini uyguladıklarını görüyoruz. Bu anlamda atılacak adımların başında Hasanoğlan’a Köy Enstitülerini örnek alacak bir üniversite kurmak anlamlı olacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


AKP’li Akbaşoğlu: Asgari ücretli günde üç öğün simit yerse 1120 lira cebine kalır