Gündem

"Konut satışlarında yüzde 20 düşüş var; emlakçılar kiralamalarla ayakta duruyor"

"Konut kredisi faizleri biraz inerse satışlar canlanabilir"

12 Nisan 2019 07:55

Türkiye genelinde konut satışları 2019 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.2 oranında azalarak 78 bin 450 adete geriledi. İlk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.3 azalarak 32 bin 648’e düştü. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, bir emlak ofisinin ayakta kalabilmesi için her ay bir konut satması ve haftada bir tane de kiralama yapması gerektiğine işaret ederek, aylardır ev satışlarının neredeyse durduğunu bunu söyledi. 
 
Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine, şu anda konut piyasasında belirsizlik olduğunu o nedenle yurttaşın ev almayı ertelediğini aktaran Aşa, “Kimse 1 milyon TL verip lüks konut alma derdinde değil. Halkın aradığı konutun fiyat aralığı 300 ile 500 bin TL arasında değişiyor. Şu anda en büyük sorun finansman, konut kredisi faizleri biraz inerse satışlar canlanabilir. Yurttaş 300 bine ev bulsa kredi taksitleri de ayda 1500 TL ile 2 bin TL arasında değişse alacak. Şu anda piyasada lüks konut ihtiyacı yok, bu alana çok yatırım yapılırken de uyarmıştık” dedi. 

Aşa, kiralık konutlarda da artık ev sahiplerinin eskisi gibi enflasyon oranında zamları dayatmadığını bu yıl çoğu ev sahibinin kiracısına ya zam yapmadığını ya da yüzde 10’un altında bir zam yaptığını kaydetti.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) verilerine göre, inşaat malzemeleri miktar olarak şubatta bir önceki aya göre 4.8 puan düşerek 3.57 milyon ton olarak gerçekleşti. İhracat değer olarak şubatta, bir önceki aya göre hemen hemen aynı kalarak 1.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayında 177 bin ton seviyesinde gerçekleşen ithalatla, 2013 yılından bu yana en düşük aylık inşaat malzemeleri ithalatı gerçekleşti. Şubat ayında bir önceki aya göre düşüş gösteren İthalat Miktar Endeksi, geçen yılın şubat ayının da 32.3 puan altına indi. İthalat değer olarak 517 milyon dolar oldu ve 62 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.