Gündem

Konut mağdurları belediye binası önünde maket ev yaktı

Konut mağdurları, inşaat firmaları evlerini zamanında teslim etmediği için senelerdir sıkıntı yaşadıklarını söyledi

20 Şubat 2019 09:07

İnşaat firmalarının evlerini süresinde teslim etmediğini vurgulayan ve kendilerine “Türkiye Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri” adını veren vatandaşlar, Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. Grup adına açıklama yapan Fahri Kaygu, toplanan insanların, ailesinin boğazından ve giyiminden kısarak ev sahibi olmaya çalıştığını söyledi.  Vatandaşlar, yanlarında getirdikleri maket evleri belediye binası önünde yakarak tepki gösterdi.

Birgün’den Deniz Yerlikaya ve Zeran Korkmaz’ın haberine göre, Kaygu, mahkemelerin elinde sözleşmesi, ödeme dekontu olan kişilere, “bu mal senin” diye karar verip tapusunu tescil edemediğini söyledi. Kaygu, “Çünkü milletten toplanan parayla imal edilerek ortaya çıkan değer ya paravan firmalarla kaçırılmış ya da sözleşmeyle satılan haklar sonrasında bankalara veya tefecilere ipotek verilerek tescil imkânsızlaştırılmıştır” diye konuştu.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da yeni ve eski Tüketici Kanunu’nda tüketiciyi koruyucu hükümlerin bulunduğunu belirterek, “Tüketici kanununda bulunan maddeleri yeterince anlatmış olsaydık bu insanlar firmaların antetli kağıtlarında olan sözleşmeleri imzalamazlardı. Tüketici Kanunun korumasını sağlamayan bu firmalar da vatandaşlardan bir kuruş toplayamazlardı.

“Senelerdir mağduruz”

Mağduriyet yaşadıklarını belirten vatandaşlar açıklama yaptı. 65 taksit ile maketten ev aldığını dile getiren Hanife Gavaz, “2017 sonu gibi inşaat durduruldu. Kira parası vaadi vardı sözleşmemizde, sekiz ay verdiler onu da kestiler” dedi. Tuncer Gavaz, “235 bin TL ödedik, bize borçlular” diye konuştu. 10 senedir mağduriyet yaşadıklarını aktaran Özlem Hanelçi de şu ifadeleri kullandı: “Bir devlet halkını bu kadar mağdur etmez. Niçin Esenyurt’ta bu kadar dolandırıcı var sorsunlar kendilerine.” Abdullah Kara ise şunları söyledi: “Ödeme yaptık ama inşaatın yüzde ellisi bile bitmemiş.”