Dünya

Kongre, "Trump'ın golf tesisi için askeri fondan harcama yapıldı" iddiası üzerine soruşturma başlattı

08 Eylül 2019 10:43

ABD'de Kongre, Başkan Donald Trump'ın İskoçya'da bulunan Turnberry golf tesisi için askeri fondan harcama yapıldığına dair iddialar üzerine soruşturma başlattı. 

The Independent'da yer alan habere göre, İskoçya'da bulunan Glasgow Prestwich Havalimanı ve yakınındaki Turnberry golf sahasında yapılan finansal işlemler Gözetim ve Reform Komitesi tarafından incelemeye alındı. Komite Başkanı Elijah Cummings harcamalarla ilgili 'ciddi şüpheler' bulunduğunu açıkladı. Demokrat Kongre Üyesi Cummings Savunma Bakanı Patrick Shanahan'a yazarak iddiaları yanıtlamasını talep etti. 

Cummings, "2016 seçiminden iki yıl önce Başkan Trump, İskoçya'da bulunan Turnberry golf tesisini satın almak ve yenilemek için milyonlarca dolar harcadı. Saha uzun süre boyunca zarar etti ve başkanın şirketlerine kâr olarak dönmedi. Golf sahasına yakın olan Glasgow Prestwich Havalimanı ise Turnberry için büyük bir olanak olarak görüldü fakat o da İskoç Hükümeti tarafından 2013 yılında satın alındığından beri milyonlarca dolar kaybetti" dedi.

Cummings, 2016 seçiminden beri golf tesisi için yapılan 'askeri harcamaların' düzenli olarak arttığını söyledi. Raporda havalimanının bazı müşterilere Turnberry tesisinde indirimli oda ve ücretsiz golf oynama hakkı verdiği belirtildi. Savunma Lojistik Ajansı kayıtları ise ordunun Prestwick Havalimanı'nda yakıta 11 milyon dolar ödediğini, bu rakamın ABD'nin askeri üslerdeki yakıt ödemelerinden daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. 

Komite, Savunma Bakanlığı'nın bölgedeki harcamalarına dair bütün belgeleri görmeyi talep etti. CNN'in aktardığına göre bakanlık komitenin talebine dönüş yapmadı.  

Cummings, "Başkanın İskoçya golf sahalarındaki maddi çıkarları göz önünde bulundurulursa, bu raporlar başkanın potansiyel faturası olan ABD ve yabancı hükümetlerden alınan ücretlerin ABD anayasasını ihlal ettiğine yönelik ciddi şüphe uyandırıyor" dedi. 

İskoç hükümet sözcüsü, "Bakanlar havalimanındaki ticari diyaloglarla ilgilenmiyor" dedi. 

Başkan Yardımcısı, İrlanda ziyaretinde Trump'ın tesisinde kalmıştı 

Soruşturmanın haberleri ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in İrlanda ziyareti sırasında Trump'ın mülklerinden birinde kalması üzerine çıktı. Pence'in Trump'a ait Doonberg tesisinde kalmasının ardından Gözetim ve Reform Komitesi, Beyaz Saray'a yazarak "Komite, ABD vergi mükellefi  fonlarının Başkan Trump, ailesi ve yakınlarını zengin etmek için kullanılmasına karşı" ifadelerini kullandı.