Gündem

KONDA Genel Müdürü Ağırdır, İmamoğlu'nun zaferini değerlendirdi: AK Parti, artık sokaktan beslenemiyor

23 Haziran 2019 20:15

T24 Haber Merkezi

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, tekrarlanan İstanbul seçiminin 31 Mart'a göre 56 kat farkla kazanan CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun zaferini değerlendirirken AKP’deki mekanizmaların felç olduğunu belirtti ve “Yeni fikirlerden beslenemiyorlar, sokaktan da beslenemiyorlar. Paranoyalara teslim olmuş bir mekanizma var karşımızda” yorumunu yaptı. Ağırdır, iktidarın elinde olmayan belediyelerin 'çalıştırılmayabileceği' görüşünü dile getirirken "Seçilen belediye başkanları başarılı olmak istiyorlarsa gerçekten somut başarı üretmek zorundalar" dedi.

23 Haziran seçimlerinden önce duyurdukları son ankette yüzde 9'luk farkla Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanacağı tahminini paylaşan ve bu sonucu tutturan KONDA Genel Müdürü ve T24 yazarı Bekir Ağırdır, T24 canlı yayınında Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı.

Ağırdır'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Önce bir kere KONDA ekibini tebrik ediyorum. Araştırma yapmak abaküsle yapılan tahmin gibi bir şey değildir, ölçümdür, bilimsel yöntemdir. Arkadaşlarım da tebriği hak etti.

(Seçim sonucu) Bu AK Parti’nin 17 yıllık siyasi iktidarı içindeki en net yenilgisi. Bu yenilgi 31 Mart’ta olsaydı bugünkü gibi siyasal sonuç üretmezdi. Sonuç, iktidarın bu kadar bastırmasıyla, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üzerinde oluşturulan havayla, son bir haftada bile Öcalan mektubu gibi akla hayale gelmeyecek devlet olanaklarının kullanması toplumun tepkisini gösteriyor.

Bu kez, adalet duygusu baskın geldi. Bu farkın tek açıklaması var, Ekrem Bey ile CHP ile değil… Özellikle genç seçmenler hayatın bu kadar ahlaki normlara, hukuka göre değil de soyut normlarla yaşanmasına karşı itiraz etti. Bu çok önemli bir şey. Ülke siyasetinde kırılma potansiyeli taşıyor. Uzun vadede göreceksiniz ki ülkenin gençleri farklı bir hayat istiyor.

İmamoğlu ilk açıklamasında Erdoğan ile görüşmek istediğini ve toplumsal barış istediğini söyledi. "Eğer ben çalıştırılmazsam döner vatandaşa sığınırım" dedi, bunları nasıl yorumluyorsunuz? Bundan sonra Recep Tayyip Erdoğan, Ekrem İmamoğlu’nu çalıştırtmamayı göze alır mı?

Bir kere AK Parti iktidarı artık yerel yönetimlerde yok, ya da yok denecek kadar az. AK Parti'nin 2023 seçimlere kadar oyunu değiştirmek için bir başarıya ihtiyacı var ama ne yazık ki bütün kas gücünü kaybetti. Bütün oyunu rakibinin başarısızlığı üzerine kuruyor.

AK Parti'nin şimdi yapmaya çalışacağı şey, parlamento ve kararnameler ile belediye meclislerinin yetkilerini artırmak gibi uygulamalar olacak. Doğrudan Ekrem Bey ile uğraşamlarına gerek yok. 

Başkanlık sistemi diye geçilen sistemde bile birçok şey yapılabilir kararnameler ile ve yapılacağını sanıyorum. Seçilen belediye başkanları başarılı olmak istiyorlarsa gerçekten üretmek zorundalar.

Engellemeler bahane değil. İktidar bloku değişmeyip bu diliyle sadece kendilerine göre bir hayat tasarımıyla bu işi daha fazla sürdüremeyecekler.

AK Parti’de mekanizma felç oldu. Yeni fikirlerden beslenemiyorlar, sokaktan da beslenemiyorlar. Paranoyalara teslim olmuş bir mekanizma var karşımızda.