Türkiye genelinde organ bağışının artırılması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü nisan ayı içerisinde bin 155 organ bağışı beyanı ile birinci oldu.
Sağlık Bakanlığı tarafından yurt genelinde il sağlık müdürlükleri aracılığıyla organ bağışının arttırılması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü de organ bağışına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak adına birçok çalışmada bulunuyor. Yapılan çalışmalar sonucunda Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından nisan ayı içerisinde bin 155 kişiden organ bağışı beyanı alındı. Bu sayı ile nisan ayında Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü 81 il içerisinde en fazla organ bağışı beyanı toplayan müdürlük oldu.
Kocaeli İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, "Organ bağışı dünyada ve Türkiye'de çok önemli bir olay. Şu anda ülkemizde kalp, böbrek, karaciğer ve diğer organlar olmak üzere 26-27 bin civarında organ bağışı bekleyen hasta var. O açıdan bu insanların sağlığına kavuşması bizim için, sağlık camiası için son derece önemli bir konu. Tabii bu sayının hızla düşürülmesi gerekiyor. Bunun için de yoğun çalışmalar yapılması gerekiyor. Biz de Kocaeli olarak birkaç yıldır bu konuda ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Toplumda farkındalık çalışmaları, eğitim çalışmaları, değişik ortamlarda seminerler, eğitimler, stant çalışmaları yapıyoruz. Bunlar ile ciddi bir yere gelmiş olduk. Özellikle son bir yıl içerisinde Türkiye çapında ciddi başarılara imza atmış olduk. Geçen yılı bütün iller içerisinde ikinci olarak tamamladık. Nüfusa oranla baktığımızda da Türkiye birinciliğimizi geçen sene de bu sene de devam ettiriyoruz. Yine Nisan ayında bin 155 tane organ bağışı beyanı ile yine Türkiye'de birinciliğini yakalamış olduk. Hemen arkamızdan İstanbul ile İzmir gelmekte. Son birkaç sene içerisinde yapılan çalışmalar ile Kocaeli ilinde ciddi bir farkındalık oluştuğunu görüyoruz. Bu organ bağış beyanı ile kalmıyor. Artık bizzat yapılan organ nakil sayıları da artmaya başladı. Daha önceden toplumda bu bilinç yokken, organ bağış beyanı yapılıyordu ama insanlar organ bağışı yaptırmıyorlardı. Organ bağışına izin vermiyorlardı. Şu anda nakil sayılarımız da giderek artmakta" şeklinde konuştu.
Organ bağışı sayılarının az olmasının sebebinin vatandaşların kurumlara karşı olan güvensizliğinden kaynaklandığını belirten Ergüney, "Vatandaşımız ilk etapta kurumlara yeterince güvenmiyor. Organ bağışı beyanında bulunursam, en ufak bir rahatsızlık yaşadığımda, hastaneye yattığımda böbreğimi alırlar, organlarımı alırlar diye bir korku, endişe yaşıyorlar. Halbuki böyle bir şeyin olması mümkün değil. Çünkü organ bağışı ile ilgili komisyonlar var. Bunun çok ciddi kanunları, mevzuatları, yaptırımları var. Bir kişinin karar vermesi ile olan bir şey değil. Kişinin beyin ölümünün gerçekleştiği bir komisyon tarafından tespit ediliyor. Bütün hayati belirtileri sona erdikten sonra yapılıyor. O yüzden vatandaşlarımız müsterih olabilirler. Böyle bir şeyin yapılması mümkün değil" dedi.
Kocaeli'nde organ nakli yapılan tek hastane olan Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Başhekimi Hüseyin Şaşkın da şunları söyledi;
"Organ ve doku nakli, tedavisi sadece nakil ile mümkün olan, organları hasar görmüş hastalar için büyük bir umut ışığı oluyor. Günümüzde birçok organ için nakil mümkün hale geldi. Organ nakli konusunda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de insanlarımızın bilinç düzeyi oldukça yükseldi. Kocaeli, Türkiye genelinde organ bağışçısı açısından en son kampanyada birinci oldu. Bu, Kocaeli ve Türkiye için gerçekten yüz güldürücü. Biz, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak şu anda Kocaeli'de organ nakli yapılan tek merkez olarak hizmet veriyoruz. 2017 yılının Ocak ayından itibaren hastanemizde 27 tane böbrek nakli yapıldı. Bunların 19 tanesi canlı donörden, 8 tanesi ise kadavradan yapıldı. Akadaşlarımız bu işi çok başarılı bir şekilde devam ettirmekte. Organ bağışı bir iyilik ayaklanması. O çaresiz bekleyişi yaşamadan önce bunu yapmak lazım. Herkes bir gün organa ihtiyacı olabileceğini unutmamalı."