Gündem

Kobani davasında mahkeme heyetinin gizli tanığı hafta sonu dinlemesine Demirtaş'tan tepki: Hukuk adına destan yazıyorsunuz

04 Temmuz 2022 17:38

Kobani davasında mahkeme heyeti, hafta sonu dinlediği gizli tanığın ifadesini mahkeme salonuna dinletmek istemesine eski HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve avukatları itiraz etti. Uygulamaya tepki gösteren Demirtaş, mahkeme heyetine “Hukuk adına destan yazıyorsunuz. O zaman heyetinizi de gizli yapın, biz savunmalarımızı yazılı evlerinize göndeririz" dedi.

Aralarında eski HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 21’i tutuklu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasının 14’üncü duruşmasının 5’inci oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde başladı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve tutuklu siyasetçilerin yakınları ile çok sayıda avukat izledi. Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

Gizli tanığın ifadesi izletilmek istendi

Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlanılan duruşmada mahkeme heyeti, önceden SEGBİS ile ifadesi alınan ve hafta sonu dinlediği gizli tanık Mahir’in kayıt altına alınan ifadelerini tutuklu siyasetçilere ve avukatlara SEGBİS üzerinden izlettirilmesini istedi. Mahkeme heyetinin bu kararına avukatlar itirazda bulundu.

“Usulü reddediyoruz”

Avukat Özgür Erol, önceden ifadeleri alınan tanıkların dinletilmesine, “Tek başınıza yargılama yapın o zaman” diyerek tepki gösterdi. Erol, “Gizli tanıkları yargılananların yokluğunda delil oluşturmuşsunuz. Böylesi bir yargılamayı kabul etmiyoruz ve etmiyorum. Bu usulü reddediyoruz. Tanıkların hukuka uygun ‘ben yaptım’ denilmeden hukuki yollarla yapılmasını istiyoruz. Bu karardan dönmenizi, bu tanıklar dinlenilecekse avukat ve tutukluların huzurunda dinlenilmesini talep ediyoruz” dedi. 

“Heyetinizi de gizli yapın”

Avukatların itirazlarının ardından Edirne Cezaevi’nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuştu. Mahkeme heyetinin gizli tanıklar noktasındaki kararına şaşırmadığını ifade eden Demirtaş, mahkeme heyetini tebrik ederek, “Hukuk adına destan yazıyorsunuz, gizli tanığı koruma altındaki gizli tanığı bir kez daha gizli tanığa alıyorsunuz. Hukuk tarihinde böyle bir yaratıcılık var mı bilmiyorum ama yargılama başladığından beri siz bayağı yaratıcısınız. Aslında hukuksuzluk yapmıyorsunuz, bildiğiniz şeyi yapıyorsunuz. Hukuka davet etsem sizi ‘o nedir’ dersiniz. Bu kabul edilir mi? Mahkemeye tavsiyem şu; heyetinizi de gizli yapın, sizin duruşma salonlarınıza gelmenize gerek yok, biz savunmalarımızı yazılı evlerinize göndeririz. Zaten duruşmalara savunma yapma isteğimiz yok, avukatlara ve halkımıza duyduğumuz saygıdan duruşmalara çıkıyoruz. Siz bugün bariz kanunsuz ara kararınızı yerine getirmede ısrarcı olursanız, ki gizli tanık var mı, yok mu, dinlediniz mi, dinlemediniz mi, onu da bilmiyoruz. Size de güvenmiyoruz. Eğer gizli tanık buraya getirilip dinlenilmeyecekse ben bu davaya katılmayacağım sizi protesto edeceğim” dedi.