Gündem

Kobani davasında istenen cezalar belli oldu: Demirtaş ve Yüksekdağ'ın aralarında bulunduğu HDP’lilere ağırlaştırılmış müebbet istendi

14 Nisan 2023 20:17

Kobani davasında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da arasında bulunduğu 36 sanığın en az bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre, IŞID’in Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye yönlik saldırılarının ardından başlayan 7-8 Ekim olaylarına ilişkin açılan davada savcılık mütalaasını açıkladı. HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 kişinin yargılandığı davada savcılık esas hakkındaki 5 bin sayfalık mütalaasının özeti okundu. Özetinin okunması sekiz saat süren mütalaayla Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 36 kişinin tamamının Türk Ceza Kanunu (TCK) 302. madde kapsamında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlamasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

Avukatlar tepki gösterdi

Savcılık mütalaasında sık sık "sözde halklar" ve "hayali ülke" ifadelerinin geçmesine avukatlar tepki gösterdi. Avukat Kenan Maçoğlu söz alarak, “Hayali ülke ve sözde halklar 14 Mayıs’ta cevabını hem bu iktidara hem size verecek” tepkisini dile getirdi. Maçoğlu sık sık Yasin Börü’nün adının geçmesine de işaret ederek şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan Yasin Börü’yü seçim kampanyasına meze yaptı. Savcı bey Yasin Börü’nün seçim kampanyası haline getirilmesi için mütalaasını sundu. Savcı bey sürekli ‘hayali ülke’ ve ‘sözde halklar’ dedi. Hayali ülke ve sözde halklar, 14 Mayıs’ta cevabını hem bu iktidara hem size verecek.”

HDP’liler için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebi

Savcılık mütalaanın sonuç kısmında yargılanan isimlerin "Türk Ceza Kanunu (TCK) 302’ ile ’37’nci madde" ve "Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 5\1 kapsamında müşteki\birlikte fail sıfatıyla" cezalandırılmasını istedi. Savcılık ayrıca ceza oranının ortaya çıkan zarar hesaplanarak belirlenmesini istedi. Böylece savcılık aralarında Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da olduğu HDP’liler için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Tutuklu siyasetçilerin, tutukluluk halinin devamı talep edildi

Mütalaada ayrıca tutuksuz yargılanan Ayhan Bilgen, Bircan Yorulmaz, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Gülfer Akkaya, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Mesut Bağcık, Pervin Oduncu, Nezir Çakan, Sırrı Süreyya Önder ve Sibel Akdeniz hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasını ve tutuklu siyasetçilerin tamamımın tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.

Mütalaada demans hastası olan ve tahliye edilen Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk’ün sağlık sorunları gerekçesiyle tutuksuz hallerinin devamı talep edildi.