Gündem

Kobani davası: Kışanak'tan demans tanısı konan Aysel Tuğluk'un savunma yapmaya zorlanmasına tepki: Avukatını bile tanımıyor, işkence yapıyorsunuz

Demans tanısı konan Aysel Tuğluk Kobani davasına SEGBİS ile katıldı: Kendimi savunacak durumda değilim, hatırlamıyorum

01 Ağustos 2022 14:48

Beş yılı aşkın süredir Kocaeli Kandıra cezaevinde tutuklu bulunan ve 15 Mart 2021’de 'demans' teşhisi konulan eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk,  21’i tutuklu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasının duruşmasına  SEGBİS yöntemiyle bağlandı. “Kendimi savunacak durumda değilim, hatırlamıyorum” diyen Tuğluk'un savunma yapmaya zorlanmasına eski  Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak tepki gösterdi. Kışanak, “Yapılan işkencedir. Tuğluk, avukatını bile tanımıyor hâlâ soru soruyorsunuz" dedi.

Aralarında eski HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 21’i tutuklu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasının 15’inci duruşması, 15'inci duruşması, beşinci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülüyor.

15 Mart 2021’de 'demans' teşhisi konulan Tuğluk, duruşmaya 5 yılı aşkın süredir tutuklu bulunduğu  Kocaeli 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden SEGBİS ile bağlandı. Tuğluk’a, yerine kayyım atanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye eski Başkanı Gültan Kışanak ve avukat Ezgi Güngördü refakat etti. Mahkeme kimlik tespitiyle başladı. Heyet daha sonra gelen evrakları okudu.

Mezopotamya Ajası’nda yer alan habere göre, daha sonra Diyarbakır’dan SEGBİS ile bağlanan avukat Serdar Çelebi söz alarak, Tuğluk’un dinlenilmemesine ilişkin taleplerini yineledi, ATK raporlarını hatırlattı. Çelebi, “Aysel Tuğluk’un sağlık duruma ilişkin birçok rapor verdik. Tuğluk’un kendisini savunamayacağı ortadadır. Savunma hakkı bertaraf ediliyor. Savunma hakkı adil yargılanmanın olmazsa olmazıdır. Bu yapılan kötü muameledir, işkencedir” diye konuştu.

Tuğluk’un dinlenilmesine karar verildi

Savcılık, Yargıtay iştiraklerini hatırlatarak Aysel Tuğluk’un müdafi aracılığıyla savunmasının alınmasını talep ederken, mahkeme heyeti, ATK raporlarındaki “Kısmen savunma yapabilir” ibaresini gerekçe göstererek, avukat Çelebi’nin taleplerini oy birliğiyle reddetti. Daha sonra Aysel Tuğluk’un ifadesine geçildi.

Tuğluk: Kendimi savunabilecek durumda değilim

Tuğluk’un konuşmasında zorluk çektiği görülmesine rağmen heyet ifadeye devam etti. Tuğluk, konuşabilecek durumda olmadığını belirterek, “Kendimi savunabilecek durumda değilim“ dedi. Heyet daha sonra Tuğluk’a bazı sorular yöneltti. Heyet, Tuğluk’a Kerem Gökalp’i tanıyıp tanımadığını ve Gökalp’ın Tuğluk’un yaralıları aracıyla taşıdığına ilişkin ifadelerini sordu. Tuğluk, Gökalp’ı tanımadığını ve o dönemi hatırlamadığını belirtti.

“İşkence yapıyorsunuz”

Söz alan Çelebi, Aysel Tuğluk’a yöneltilen soruların mükerrer yargılanmaya girdiğini belirterek,  itiraz etti. Mahkeme itirazları reddetti. Ardından söz alan avukat Kemal Akalın, “Siz demans hakkında ne biliyorsunuz? Siz burada bir Kürt kadınına işkence yapıyorsunuz. ATK’nın neyine güvenerek raporlarına inanıyorsunuz. Elinizi vicdanınıza koyun. Resmen alay ediyorsunuz, biraz saygı gösterin. Siz neyin peşindesiniz, ifadeyi alsanız ne almasanız ne zaten kararınızı vermişsiniz. Kendisine eziyet etmeyin. Daha öncede söyledik hiçbir talebi kabul etmeyip her şeyi reddediyorsunuz. Siz kim oluyorsunuz? Sizi de yargılayanlar bir gün gelecektir” diye konuştu.

Ardından söz alan Ezgi Güngördü, Aysel Tuğluk’un zorla ifadesinin alındığına vurgu yaparak, “Aysel hanım ifade veremeyecek durumda olduğunu belirttiği halde hala soru soruyorsunuz. Aysel hanım beyan veremeyeceğini söylediği halde zorla soruların yanıtlamasını istiyorsunuz. Bu işkencedir. ATK, ‘kısmen savunma’ diyor ama kanunlarda yeri yok. Siz işkence yapmayı tercih ediyorsunuz” ifadelerini kullandı. Güngördü, konuşma yaparken heyet avukatın sözünü keserek kararlarını açıkladı. Heyet, Güngördü’nün itirazlarını reddederek Tuğluk’a yönelik sorularına devam etti.

“Avukatını bile tanımıyor”

Tuğluk, soruları anlayamadığını ısrarla söylemesine rağmen, heyet başkanı “Daha yavaş anlatmamı ister misin?” ifadelerini kullanarak soru sormaya devam etti. Tuğluk, “Ne zaman olmuş, ne olmuş hiçbir şey bilmiyorum ki. Nasıl yargılandığımı bilmiyorum” dedi. Mahkemenin ısrarlı tavrına tepki gösteren Gülten Kışanak, “Yapılan işkencedir. Tuğluk, avukatını bile tanımıyor hala soru soruyorsunuz. Bunu kabul etmiyoruz, yapılan işkencedir, vicdanımız kabul etmiyoruz. SEGBİS çözümlerini alın bakın. Tuğluk’un ifadelerini duymamak için mikrofonları kapattınız” dedi.

Kışanak’ın sözlerini sık sık kesen heyet, konuşmak isteyen avukat Çelebi’nin de mikrofonunu kapatarak, sorular sormaya devam etti.

Tuğluk, “Söylediğiniz şeyleri anlamıyorum” derken, Mahkeme heyeti, itirazları devam eden Kışanak’a bağırarak “Size söz vermedim” dedi. Kışanak, “Utanmıyor musunuz? Avukatını bile tanımayan bir kadına soru sormaya devam ediyorsunuz. Saygı duyun” dedi.

“Dosyayı tefrik edin”

Daha sonra söz alan avukat Çelebi, “Böyle bir sorgulama yapılamaz ama buna rağmen yargılanma yapmaya devam ediyorsunuz. Savunma vermeme niyetinde değiliz ama savunma yapacaksa kendisine sorulanları anlaması ve yanıt vermesi gerekir ama bunu yapamıyor. Bu tarihe bir hukuk ayıbı olarak geçecek. Bu hukuka aykırıdır. Müvekkilimin kurduğu bir iki söz üzerine savunma vermek olarak kabul edilemez. Bunun yapılması keyfidir, hukuka aykırıdır, kabul edilemez” diye konuştu.

Söz alan avukat Kenan Maçoğlu, “Tuğluk’un sağlık durumu ortadadır. Tefrik edin, bu konudaki kararınız neyse yine onu verin. Savcı bey diyor ‘Yargıtay kararı var’ ama baktık ki Yargıtay tersi karar vermiş. ‘Sanığın ifadesini alın’ demiş ve kararı bozmuş. Karar tefrik edin ve yolunuza devam edin” diye konuştu. Mahkeme heyeti, Maçoğlu’nun sık sık sözünü keserek Aysel Tuğluk’un savunmasının alması gerektiğini savundu.

Daha sonra söz alan avukat Nuray Özdoğan, Tuğluk’a yönelik tavrın işkence olduğunu söyledi. Özdoğan, “Karşınızda yargılanmasına devam edilen biri var. Tutuklu olduğu için tedavi olamıyor. Tuğluk’un bu durumunda sizin de payınız var. Siz ‘Savunma aldık’ demek için bunu yapıyorsunuz ama bu hukuka karşı hiledir. Buna itiraz ediyoruz” dedi. Ardından Mersin’den SEGBİS’le bağlanan avukat Ali Bozan, “Bana söz vermeyerek mikrofonumu kapattınız. Şunu söylemek istiyorum, Aysel hanıma söz verdiğiniz de, Aysel hanımın ne dediğini duydunuz mu? SEGBİS kayıtlarında da çıkmayacak çünkü anlaşılmıyordu. Israrlı bir şekilde soru sordunuz ve savunma almaya çalıştınız. Bu işkencedir. Savunma yapmayan tek kişi Tuğluk değil, 12 kişi savunma vermek isterken siz onlara söz vermiyorsunuz. Sizin yaptığınız bilerek isteyerek işkencedir” dedi.

Bozan’ın ifadeleri ardından mahkeme, Aysel Tuğluk’un sorgusunun alınmaması, dosyanın Aysel Tuğluk’a yönelik tefrik edilmesi taleplerini oybirliğiyle reddederek yargılamaya devam etti.

Mahkeme, daha sonra duruşmaya bir saat ara verdi.