Dünya

Kızılay, güvenlik endişeleri nedeniyle Gazze'deki İsrail güçleriyle koordineli tıbbi misyonları askıya aldı

Dernek, İsrail ordusunu, personeline ve hastalara defalarca kötü muamelede bulunmakla suçladı

27 Şubat 2024 09:03

T24 Dış Haberler

Filistin Kızılay Derneği (PRSC), Gazze'deki "koordineli tıbbi misyon" çalışmalarını dün yaptığı açıklamada 48 saat süreyle askıya aldığını duyurdu. Dernek, İsrail ordusunu, personeline ve hastalara defalarca kötü muamelede bulunmakla suçladı. 

Kızılay Derneği, CNN'e yaptığı açıklamada, askıya alma kararının, ekiplerin Gazze'de İsrail ordusunun bulunduğu bölgelerde insani yardım görevlerinde çalışamayacağı anlamına geldiğini söyledi.

İnsani yardım kuruluşu ayrıca İsrail'i bu görevlerin yerine getirilmesi için Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarıyla üzerinde anlaşmaya varılan prosedürlere ve koordinasyon mekanizmalarına bağlı kalmamakla suçladı.

PRCS, İsrail ordusu ile önceden koordinasyon sağlanmasına rağmen, personelinin ve hastalarının askerler tarafından defalarca kötü muameleye maruz kaldığını açıkladı. Açıklamada, geçen pazar günü Han Yunus'tan Refah'taki hastanelere acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastaları tahliye eden bir konvoyun 7 saatten fazla bir süre boyunca alıkonulduğu ve konvoy üyelerine kötü muamelede bulunulduğu iddia edildi.

PRCS bu olayın "işgal güçlerinin konvoyun güzergahını ve hastalara eşlik eden personelin isim ve kimlik numaralarını bilmesine rağmen" gerçekleştiğini söyledi.

Gazze'de insani durum 

Gazze'de giderek daha vahim bir insani kriz yaşanıyor.

Hastaneler çalışmayı durdurdu ve gıda, su, elektrik ve hayat kurtaran tıbbi bakım malzemeleri tehlikeli bir şekilde azalıyor.

Hamas kontrolündeki Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Filistin topraklarına yönelik saldırılarında yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybetti.

Sağlık ve yardım çalışanları İsrail güçleri tarafından gözaltına alındıklarını ve kötü muameleye maruz kaldıklarını bildiriyor.

Güvensiz koşullar Gazze'nin kuzeyine yapılan bazı BM gıda yardımı teslimatlarının da duraklamasına yol açtı;

CNN geçen hafta İsrail güçlerinin 5 Şubat'ta Gazze'nin merkezinde gıda malzemesi taşıyan bir BM konvoyuna ateş açtığını ve nihayetinde kamyonların Filistinlilerin kıtlığın eşiğinde olduğu bölgenin kuzey kesimine ilerlemesini engellediğini bildirdi.