Gündem

Kızılay Genel Başkanı: Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binaları terk etsin

Kınık, orta büyüklükteki artçıların sürebileceğini kaydetti

26 Eylül 2019 14:24

İstanbul'un tamamında hissedilen şiddetli bir deprem meydana geldi. Avrupa Sismoloji Merkezi depremin büyüklüğünü 5,9; AFAD, 5,8; Kandilli Rasathanesi 5,7 olarak açıkladı. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, depremin bazı binalarda hasara yol açmış olabileceğini belirterek, "Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler ve AFAD’dan ve valilikten gelecek uyarıları dinlesinler" dedi.

4 ve üzeri artçıların sürebileceğini belirten Kınık şunları söyledi:

"İstanbul Silivri açıklarında 5.7 büyüklüğünde olan deprem bazı binalarda hasara yol açmış olabilir. Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler ve AFAD’dan ve valilikten gelecek uyarıları dinlesinler. 

Bu deprem Marmarada beklediğimiz büyük deprem fayında oldu. Orta büyüklükte bir deprem ve bir iki hafta bu hatta artçılar (4 ve üzeri)sürebilir. Yerkabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmesi gerekiyor"

 

NTV canlı yayınında konuşan Kınık şunları söyledi:

"Şu an İstanbul’daki şubelerimizle kontak halindeyiz. Bize ulaşmış bir hasar tespiti yok. Bu 5.8 yer kabuğunu kırabilecek büyüklükte bir deprem. Bizim İstanbul’da Marmara’da beklediğimiz büyük depremin olacağı fay hattında gerçekleşti. Bu çerçevede hasar oluşmuş olabilir. Bu hasarlar gözle görülebilir. Böyle bir durum varsa vatandaşlarımız kesinlikle evlerine girmesin. Orta büyüklükteydi deprem. Bu anlamda geçmiş olsun diliyorum. Vatandaşlarımız AFAD ve Valilikten gelecek uyarıları dikkate alsınlar. Bu işin şakası yok. Bugün orta şiddetiyle yüzleştik, yarın daha büyükleriyle yüzleşeceğiz. Onun için hazır olmamız gerekiyor."

Kınık, vatandaşlar hasarı nasıl anlayacak sorusu üzerine şunları söyledi:

"İstanbul’da özellikle 99 depreminden önce yapılan binaların neredeyse tamamı riskli. Binalar yorgun. Bu hat Silivri, Çekmece formasyonu zemin itibariyle sıkıntılı. Özellikle Çekmece Göl havzasında bulunan evler dikkat etsin. Bina bu depremle beraber çalışınca mutlaka kirişlerde hasar bırakmış olabilir. Vatandaşlar kontrol etsinler. Hasar olmayan vatandaşlarımız da çok hızlı bir şekilde duvara monte etmedikleri eşyalarını monte etsinler. Bu bir fırsattır."

Kızılay'ın hazırlıklar açısından ne durumda olduğu sorusuna ise Kınık şu yanıtı verdi:

Sahaya indik. AFAD bilgi toplama ve tespit konusunda çalışıyor. Biz vatandaşlarımızın önümüzdeki bir iki günü rahat geçirebilmesi için elimizden gelen ne varsa sahada desteği vereceğiz. Ama fiziksel anlamda evlerinde hasar gören, binasının yanındaki istinat duvarlarında, yamaç yerlerdeki toprakta daha önce görmedikleri çatlakları gören vatandaşlar evlere girmesinler.